Foto: Profimedia

KONAČNO RAZJAŠNJENJE

ČAČANKA SE PORODILA A TVRDI DA NIJE ZNALA DA JE UOPŠTE TRUDNA: Ginekolog objašnjava da li je to uopšte moguće!

U Čačku je jedna mama (39) na svet donela zdravog dečaka, uz tvrdnju da sve vreme nije znala da je u drugom stanju. Ova "nepoznata trudnoća" ponovo je aktuelizovala pitanje da li je tako nešto uopšte moguće. Odgovor na tu dilemu doneo je ginekolog Mima Fazlagić.

Žena
> 16:12h

"U praksi se često dešava da žene u sedmom ili šestom mesecu trudnoće sazna da je u drugom stanju. Neretko se desi da to "sazna" i pred sam porođaj. To su redovni slučajevi na koje nailaze mnogi ginekolozi", priča dr Mima Fazlagić i dodaje da se to događa bez obzira da li je u pitanju prvorotkinja ili žena koje se već porođala, poput mame iz Čačka koja ima dvanaestogodišnju ćerku.

Tvrdnje: "Nisam znala da sam trudna" čuju se, dakle, često u ginekološkim ordinacijama, a iza njih se krije krije sledeće:

"Žena zapravo na taj način potiskuje, ignoriše da je trudna. A zbog čega to radi, to zavisi od slučaja do slučaja i tiče se same strukture njene ličnosti. Njeno ignorisanje može da pokrene stres, briga da li će uspeti kao mama, životna situacija u kojoj se nalazi, njeno okruženje.

Na centralno pitanje da li je moguće da trudnoća bilo koje žene protekne bez upoziravajućih simptoma, odgovor je:

"To je nemoguće. U prvih nekoliko meseci menstrualni ciklus može da se odvija bez prekida, ali nakon toga, on postaje sve oskudniji i potpuno se prekida. Materica raste, postaje tvrda, grudi otiču, bolne su na dodir, beba se pokreće u stomaku. Sve su to simptomi trudnoće koje neka žena može da prihvati, a neka da ignoriše. Znate, neko već sedam dana nakon kašnjenja ciklusa u glavi postaje 100 odsto trudan, a neko to odbija da prihvati mesecima".

foto: Profimedia

"Nepoznata trudnoća" dakle nikako ne spada ne medicinske fenomene, već u one psihološke prirode.

Kada je u pitanju veličina stomaka, koja je najčešće najjasniji signalizator trudnoće, ona varira od žene do žene, i zavisi od njene visine i težine, pa kako kaže ginekolog, trudnički stomak ne mora da bude izražen kod svake porodilje.

"Ono što je isto kod svake žene, to je veličina materice. I ona do 20. nedelje naraste do pupka i može da se opipa", ističe ginekolog.

Mama iz Čačka je iz sebi svojstvenih razloga odbijala da prihvati da čeka drugo dete, a to što ni njena okolina nije primećivala zankove trudnoće, može prema rečima lekara, da bude opravdano iz očiglednig razloga, nepostojanjem "velikog trudničkog stomaka" ili njenom veštinom prikrivanja istog.

foto: Profimedia

NEGIRANJE TRUDNOĆE OPASNO PO MAMU I BEBU?

Porodilja iz Čačka je na svet donela zdravog dečaka teškog dva i po kilograma. Porođaj je protekao bez ikakvigh posledica i po mamu i po bebu. Međutim, to je više izuzetak nego pravilo.

"Skrivanje, odnosno negiranje trudnoće i nekontrolisanje trudnoće je velika opasnost i za mamu i bebu. Može da dovede do niz komplikacija, a ponekad i do neželjenog ishoda trudnoće", napominje naša sagovornica.

foto: Profimedia

PRE MAME IZ ČAČKA I ONE SU TVRDILE DA NSIU ZNALE DA SU TRUDNE

Pre jučerašnje vesti o porođaju u Čačku, često smo slušali priče da se neka žena porodila bez znanja da je u drugom stanju, dešavalo se to i u Srbiji i u svetu.

U Leskovcu se tako 2011. porodila Ivana Mitrović (29) i na svet donela dečaka teškog 3,55 kilograma. Tvrdila je da do porođaja nije znala da će se to desiti.

U avgustu ove godine na Festivalu tehno muzike u Nemačkoj jedna žena je rodila zdarvu devojčicu uz reči: "Nisam znala da sam u drugom stanju".

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Žena, J.M.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) RUSI NAM VRATILI MESO ZARAŽENO OPASNOM BAKTERIJOM?! Jedemo li namirnice koje nisu uništene?