Foto: EPA

PANIKA

ENGLEZI U PARANOJI: Pratili ruske brodove po Severnom moru i prete Rusima zato što plove!

LONDON - Britanski brodovi pratili su ruske koji su prolazili blizu teritorije Velike Britanije tokom Božića, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Planeta
> 09:24h

Britansko Ministarstvo je dodalo da je aktivnost ruske Ratne mornarice porasla za vreme praznika.

Fregata HMS Sent Albans krenula je 23. decembra u pratnju ruskog ratnog broda Admiral Gorškov dok je on plovio Severnim Morem. Britanska Kraljevska ratna mornarica pratila je ruski brod tokom Božića, a vratiće se u luku Portsmut kasnije u toku dana.

Ministar odbrane Velike Britanije Gavin Vilijamson poručio je u saopštenju posle ovog "incidenta" da neće "oklevati u odbrani naših voda ili tolerisati bilo kakav oblik agresije".

foto: EPA/Andy Rain

Gavin Vilijamson

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je još jedan brod HMS Tajn pozvan da prati ruski brod za prikupljanje obaveštajnih podataka kroz Severno more i Lamanš na Božić, a da je helikopter zatim poslat da prati druga dva ruska broda.

Odnosi između Britanije i Rusije su zahladneli, a britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je prošle nedelje prilikom posete Rusiji izjavio da postoji "obilje dokaza" da se Moskva mešala u strane izbore, mada nije predočio nijedan dokaz. Njegov ruski kolega Sergej Lavrov uzvratio je da ne postoji dokaz koji potvrđuje tu tvrdnju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

LUDAK ILI MAHER? Pilot ruskog lovca rizikuje život zarad dobrog zezanja!