Foto: Shutterstock

OBAVEZA

PODNETO 88 ZAHTEVA PREKRŠAJNOM SUDU U PANČEVU: Ako dete ne pohađa redovno nastavu, roditeljima stiže kazna i do 100.000 dinara!

Srbija
> 20:05h

PANČEVO - Ove godine podneto je 88 zahteva Prekršajnom sudu u Pančevu protiv roditelja/staratelja čiji osnovci ne pohađaju redovno nastavu.

Da izostanak osnovaca iz škole može da bude kažnjiv pokazuje i praksa Prekršajnog suda u Pančevu.

Prema rečima portparolke Prekršajnog suda, Sandre Medaković, 12 predmeta je ove godine rešeno: dva puta su izrečene novčane kazne od po 5.000 dinara, u devet slučajeva sud je izrekao opomene, a jedan zahtev je odbačen, prenose lokalni mediji.

Prema zakonu o obrazovanju roditelji, odnosno staratelji imaju obavezu da njihovi osnovci redovno pohađaju nastavu. Takođe, obavezni su da u roku od 48 sati od trenutka sprečenosti obaveste školu o razlozima izostanka đaka. Njih pravdaju roditelji u roku od osam dana od dana sprečenosti.

Ukoliko se to ne dogodi, škola obaveštava nadležni sekretarijat Gradske uprave i Centar za socijalni rad. Gradska uprava dalje podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja odnosno staratelja sudu. Zaprećena kazna za ovaj prekršaj je od 5.000 do 100.000 dinara.

(Kurir.rs/013info/Foto: Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ISTRAGA PRI KRAJU! Evo šta još treba da uradi Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv Zorana Marjanovića?!