Foto: EPA

sa terena u fotelju

(VIDEO) SVET MU SE KLANJAO, A SADA LIBERIJCI OD NJEGA OČEKUJU ČUDA: Žorž Vea - put od golgetera do predsednika države

Najbolji fudbaler sveta iz 1995. godine Žorž Vea pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Liberiji aktuelnog potpredsednika države Džozefa Bokaija, saopšteno je iz njegovog izbornog štaba.

Fudbal
> 20:32h

Žordž Vea je bivši liberijski fudbaler koji je igrao na poziciji napadača. Proveo je 14 godina (od kraja osamdesetih do početka dvehiljaditih) u velikim evropskim klubovima sa kojima je osvojio dve titule. Njegov dolazak u Evropu predstavlja početak dovođenja afričkih igrača u velike evropske klubove.

Najbitnija godina u njegovoj karijeri je 1995. kada je dobio priznanja: Zlatna lopta, Afrički igrač godine i Najbolji fudbaler godine.

Smatra se jednim od najboljih afričkih fudbalera svih vremena. Tri puta je proglašavan za najboljeg afričkog igrača (1989, 1994, 1995), a legendarni Pele ga je uvrstio u spisak najboljih 125 živih igrača.

U Evropu ga je doveo tadašnji trener Monaka Arsen Venger, posle čega je na Starom kontinentu ostao 14 godina. Posle Monaka otišao je u Pari Sen Žermen sa kojim je osvojio francusku ligu i bio najbolji strelac sezone u Ligi šampiona. Iz Pariza je otišao u Milan gde je proveo četiri uspešne sezone i osvojio dve titule prvaka Serije A.

Iz Milana se preselio u Englesku gde je nastupao za Čelsi i Mančester Siti, a onda otišao u Francusku gde je igrao za Olimpik Marsej.

Nakon završetka fudbalske karijere, ušao je u politiku, a pre par meseci postao je predsednik Liberije, zemlje u kojoj je rođen. Poznat je kao veliki humanitarac.

Kurir sport Foto: EPA