Foto: Profimedia

SAVETI ZLATA VREDNI

TRIKOVI KOJI SE GENERACIJAMA PRENOSE: Ove savete su nam dale bake a sigurno ćete ih i vi iskoristiti!

Neki trikovi se pokažu kao genijalni, pa se zato koriste generacijama. Ali s vremena na vreme, desi se da se zaborave, pa postanu nešto što se zove "na bakin način". Ako ih do sada niste koristili, sada sigurno hoćete.

Žena
> 18:42h

Rešili smo da se prisetimo prošlosti, te smo prikupili 10 najkorisnijih trikova kojima su se služile naše bake, a koji ti mogu uštedeti vreme i novac.

Ruža će duže ostati sveža, ako u vodu dodaš aspirin

Aspirin sprečava da dođe do "buđanja vode" i pomaže da cveće duže ostane sveže. Još jedan mali savet, ako pak više voliš narcis, bolje je da dodaš prstohvat soli.

foto: Profimedia

Nauči dete da pravilno drži olovku uz pomoć gumice za kosu

Navuci gumicu na ruku, zatim kroz nju provuci olovku, i okreni je u položaj od 180 . Tako će olovka moći da stoji u pravilnom položaju. Tako objasni i detetu, kako bi brže savladalo pravilno pisanje.

foto: Profimedia

Masne mrlje na odeći nestaće uz pomoć soli

So će upiti u sebe veću količinu masnoće. Jednostavno pospi na mrlju, sačekaj nekoliko minuta i istresi. Veće mrlje će se kasnije lakše oprati, a manje će sasvim nestati.

foto: Profimedia

Skoreli lak za nokte razredi acetonom

Nekoliko kapi acetona učiniće lak za nokte ne samo tečnijim, već i sjajnijim. Treba da vodiš računa da ne preteraš sa količinom acetona, inače će lak postati vodnjikav.

foto: Profimedia

Zagorelu šerpu možeš lako očistiti, ako prokuvaš slani rastvor u njoj

Čak i masne zagorele površine možeš lako očistiti bez specijalnih sredstava. Jednostavno stavi u šerpu nekoliko kašika soli, i ostavite da vri 15-20 min.

Zagorela površina će nestati.

Uz pomoć limuna očistiti ruke od rozikaste boje cvekle i bobičastog voća

Običan sapun samo još više zadržava roze boju na rukama. Pa zato ako hoćeš da se rešiš fleka od cvekle i bobičastog voća, koristi limunov sok ili samo protrljaj ruke parčetom limuna.

foto: Profimedia

Prilikom kuvanja, jaja neće ispucati i belance neće iscuriti, ako ih spustiš u slanu vodu

So ne utiče na to da li će jaja ispucati ili ne, ali će zato sprečiti da belance iscuri, a pritom ništa neće uticati na ukus.

foto: Profimedia

Kako se hleb ne bi mrvio, umočite nož u vrelu vodu

Kako se sveži hleb ne bi mrvio prilikom sečenja, spustite ga u vrelu vodu ili ga polijte vodom iz čajnika. Zatim obrišite oštricu salvetom i ravno isecite hleb.

foto: Profimedia

Krompir pomaže da se umiri upaljeno mesto nakon ujeda insekata

Uzmi manji krompir, operi ga i razreži na pola. Stavi ga na mesto ujeda. Fiksiraj ga lepljivom trakom ili flasterom.

Krompir će smanjiti svrab, upalu, i pomoći će da se rana navlaži, što će povećati brzinu zarastanja rane. Ovo pomaže kod bilo kojih ujeda i razdraženja kože.

foto: Profimedia

Odredite strane sveta prema satu

Uzmi ručni sat i okreni ga tako što će velika kazaljka gledati u pravcu sunca. Zatim podeli na pola ugao između velike kazaljke i cifre 1. Ta linija koja deli ugao, pokazivaće jug.

Do podneva jug će se nalaziti na desnoj strani od sunca, a nakon podneva na levoj.

foto: Profimedia

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KO RADI TAJ I GREŠI! EVO, U STVARI, KAKO IZGLEDA KADA MI PRAVIMO PROGRAM! Spremite se za smeh do suza!