Foto: Printscreen

Branka Mitrović

KOMENTAR DANA: Tamna je noć

Virus antisrpske histerije ponovo se zapatio u Prištini, ali nije, nadajmo se, prešao Atlantik

Komentar dana
> 01:24h

Tači hvata krivine i tvrdi da na „inicijativu poslanika skupštine Kosova za ukidanje zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine treba gledati kao na alternativu, a ne kao na izazivanje ili bežanje od pravde“, odnosno da „izmena odluke o Specijalnom sudu“, ukoliko se odobri 14. januara, do kada se odmaraju prištinski parlamentarci, „neće ukinuti sud, ali će onemogućiti funkcionisanje u određenim aspektima“.

Braća Haradinaj takođe mute vodu, u trenutku kad je svet, pre svega porodice stradalih Srba, bio uveren da će konačno biti obelodanjene prve optužnice za zločine počinjene tokom i posle rata na nesrećnom Kosovu.

Američki SAD Greg Delavi upozorava da bi odlaganje moglo da „izazove posledice za evropsku perspektivu Prištine“.

Kosovska vlast nije ništa radila bez miga Vašingtona. Da li se otrgla kontroli ili će morati da pokaže civilizovano lice?

I sami smo se uverili da položaj ne oslobađa pojedince od odgovornosti za zločine. Istu školu prošli su, doduše, s mnogo manje razredne nastave, Hrvati i muslimani. Ako uopšte ima pravde, makar iskrio samo njen delić, Albanci će se takođe naći u optuženičkim klupama jer Specijalni sud za zločine OVK je, pod okriljem EU, formiran još 2015. Od tada traju njegove porođajne muke.

Istraga o zločinima počela je posle izveštaja specijalnog izvestioca SE Dika Martija. Da, Srbi su krivi što nije i ranije. Umesto pravih, istinitih dokaza, kojih je bila i jeste nepregledna gomila, Hagu smo poturali prazne priče. Naravno, tribunal ih je s osmehom dočekivao, to je bilo „moralno-politički podobno“: od nas da šaljemo gluposti - od njih da ih prime k znanju.

Mi ne znamo koje će zločine istraživati tužilaštvo, ni koliko će biti osumnjičenih i optuženih. Znamo da je na Kosovu bilo zverskih ubijanja, stradanja beba, silovanja, trgovine organima... Nisu svi svedoci poubijani.

Isto tako znamo i da optužnice ne pišu suze, beda i jad stradalih nego visoka politika moćnika. E, to je istorijska nepravda, a ne početak rada suda, kako to vidi Tači.

Činjenica je da je nezavisno Kosovo zapadni projekat i da je, u velikoj meri, time određena i forma ovog suda, koja treba da „štiti dostojanstvo Kosova pred očima sveta“. Jasno je, dakle, da se međunarodna zajednica (čitaj: EU) usudila da izgura projekat suda ne samo protiv volje Kosova nego i njegovog glavnog pokrovitelja.

Postavlja se pitanje da li Priština treba da bude zabrinuta zbog neprijateljskog stava svoje javnosti prema ovom sudu i koliko joj je danas uopšte potrebna konfrontacija sa EU. Ali i - da li je najnoviji kosovski rašomon, koji vrlo lako može da postane balkanski, deo nečije nove igre.

Dok vlada panika među bivšim čelnicima i borcima terorističke OVK, jedu se zbog najnovijih događanja oko suda, navodno, i Vašington i Moskva. Zapad, kao, preti sankcijama, Rusija prati razvoj situacije. Dotle na Kosovu padaju teške reči.

Pravi rašomon!

Rori O‘Konel, ambasador Velike Britanije na Kosovu, kaže da je posle zahteva za promenu zakona o Specijalnom sudu ovo najopasnija noć na Kosovu posle rata.

„Imam utisak da se lični interesi stavljaju iznad interesa države“, ocenio je O‘Konel.

Naš je utisak, naravno, mnogo teži.

Zločinci se ponovo oglašavaju, OVK bi ponovo da „vežba“, Srbi ponovo strahuju: samo da se pod okriljem ne ove tamne nego pretamne noći ne „izvuče“ zločinački virus i prepliva Atlantik. Onda ćemo, tvrde mnogi, sve Jovo nanovo...

Kurir / Branka Mitrović, novinar Kurira

Foto: Printscreen