Foto: Tanjug

Ništa lično

Dačić: Nema velike zaljubljenosti Vučić: Ovo nije ostvarenje snova

Vučić i Dačić su rekli da neće biti problema u njihovoj saradnji i da politički odnosi i odnos prema Srbiji prevazilaze lična slaganja ili neslaganja

Politika
> 15:54h

BEOGRAD - Mandatar za sastav Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je nakon sastanka sa v.d predsednika Napredne stranke Aleksandrom Vučićem da je nova vlada stvar kompromisa, a kompromis podrazumeva da svako dobije po nešto što nije želeo. Da toga nije bilo, dodao je, bili bi raspisani novi izbori. Vučić i Dačić su rekli da neće biti problema u njihovoj saradnji i da politički odnosi i odnos prema Srbiji prevazilaze lična slaganja ili neslaganja. "Ovo nisu naši lični odnosi, već saradnja dve stranke i koalicije. I to u mnogome prevazilazi naše lične odnose. Ne treba se zavaravati da postoji velika zaljubljenost - rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje o saradnji sa Vučićem i SNS, sa kojima do sada nije sarađivao. Vučić je, pak, na pitanje kako je moguća saradnja s Dačićem o kome je davao izuzetno negativne ocene tokom predizborne kampanje, odgovorio da je negativno ocenjivao rad prethodne vlade i da se postavlja pitanje da li je potrebno “da se ostavi DS na vlasti ili da se pokuša nešto učiniti, kako bi došlo do promena u zemlji”. " Ovo nije ostvarenje naših snova. Laž je da niko nije glasao za ovu vladu, ali dobra vest za Srbiju jeste da će oni koji su razarali državu 12 godina otići u opoziciju", rekao je Vučić. Vučić je kazao da nije još odlučio da li će biti član nove vlade, dok je Dačić dodao da bi Vučić trebalo da bude deo vlade, kao i da mu je to već ponudio. "Vučić će doneti odluku kako će njegova funkcija izgledati, da li će imati ministarstvo, ali bi bilo logično da lider stranke bude deo vlade. Ne treba se pretvarati da postoji velika zaljubljenost, ali nisu u pitanju iracionalne kategorije, već posao koji treba da se radi, a mi smo ovde zbog Srbije", rekao je Dačić. Oni su kazali da nisu razgovarali o koaliciji u Beogradu, a da će se u narednom periodu analizirati situacija u pojedinim lokalnim samoupravama. Vučić je kazao da je njegov lični stav da bi bilo nefer i nepošteno da kaže da je dobio izbore, jer su Dragan Đilas i DS dobili više glasova. Upitan kako će prevazići svoje negativne ocene koje je iznosio o radu prošle vlade Borisa Tadića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića, Vučić je rekao da je postojalo samo jedno pitanje, da li na vlasti treba da ostane samo DS ili da se nešto promeni.

On je dodao da ova vlada nije za jednog od njih ostvarenje snova. Za odnos nove vlade prema MMF-u, Dačić je rekao da program vlade treba da bude zajednički imenitelj svih stranaka u vladi i da on nikada nije rekao da ne treba razgovarati sa MMF već da treba videti šta su realni zahtevi a šta pritisci koje druge zemlje nisu imale. Prema Vučićevoj oceni, stanje u Srbiji je katastrofalno i "na ivici smo propasti", pa su neophodne hitne mere. Dačić je najavio da će narednih dana razgovarati sa Ujedinjenim regionima Srbije, kao i sa drugim stranakama koje za sada nisu izrazile želju da čine parlamentarnu većinu, jer su principi nove vlade od velike važnosti za sve. Glavni odbor SNS u nedelju će odlučivati o učešću u vladi i njenim ciljevima, dok će tokom iduće nedelje na novoj sednici odbora razmatrati kadrovska rešenja, rekao je Vučić. Lideri SNS i koalicije SPS-PUPS-JS počeli su danas razgovore o sastavljanju vlade, nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić mandat za sastav vlade dao predsedniku socijalista Ivici Dačiću.