Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

ŽIVOTNO UGROŽEN

(VIDEO) POGLEDAJTE DRAMATIČAN TRENUTAK EKSPLOZIJE U NOVOM SADU: Svi su slavili Novu godinu, a onda je VATROMET EKSPLODIRAO! Povređen muškarac

Škotlanđanin Majk Noks (Mike Knox), angažovan na lansiranju novogodišnjeg vatrometa u Novom Sadu, zadobio je teške opekotine nakon što je došlo do tehničkog kvara.

Crna Hronika
> 19:44h

Majk je dugogodišnji pirotehničar i jedan od učesnika u organizaciji novogodišnjeg vatrometa u Novom Sadu, uz princa Đorđa Karađorđevića.

Direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković, potvrdio je da je sinoć tokom ispaljivanja vatrometa na dočeku Nove godine u Novom Sadu došlo do problema, ali i da su svi povređeni dobro.

On je potvrdio da je najtežu povredu zadobio britanski državljanin dizajner vatrometa Majk Noks, ali da on nije bio u životnoj opasnosti nakon zadobijanja opekotina, što je Tanjugu ranije i potvrđeno u Kliničkom centru Vojvodine.

Fondacija "Novi Sad 2021" je organizator novogodišnjeg dočeka Novom Sadu.

Po prvim informacijama, došlo je do tehničkog kvara u toku ispaljivanja vatrometa, zbog čega je ispucan manji deo pripremljenog vatrometa, pri čemu su povređena lica odgovorna za njegovu realizaciju posle čega su zbrinuti u Kliničkom centru, rekao je Milinković u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

U toku večeri iz Kliničkog centra pušteni su svi osim Majka Noksa, koji je stabilan.

"Utvrđujemo šta se tačno desilo prilikom ispaljivanja vatrometa, nakon čega ćemo o tome obavestiti javnost. Mi smo u kontaktu sa porodicom Majka Noksa i princom Djorđem Karađorđevićem, i nadamo se Majkovom brzom oporavku", naveo je Milinković.

U KCV su za Kurir izjavili da su u pitanju duboke opekotine od 15 odsto po većem delu tela nastale zbog vatrometa. Povređeni je pod stalnim nadzorom lekara.

Prema prvim i nepotvrđenim informacijama, do incidenta je došlo neposredno nakon ponoći u strogom centru grada prilikom ispaljivanja vatrometa koji je aktiviran na krovu tržnog centra "Bazar". Tamo se nalazi i jedan noćni klub koji je bio prepun gostiju u novogodišnjoj noći.

Podsetimo, princ Đorđe Karađorđević se više od dve decenije bavi dizajniranjem vatrometa i dugi niz godina je nagrađivan kao inovator u tom poslu zajedno sa kolegom Majk Noksom.

Uzrok povrede stranog državljanina tokom novogodišnjeg vatrometa u Novom Sadu, je "defekt proizvoda" izjavio je princ Djorđe Karađorđević, koji je bio jedan od idejnih realizatora tog pirehničkoh spektakla.

"Tokom sinoćne vatrometne predstave moj kolega je povređen usled defekta proizvoda. On je trenutno u stabilnom stanju i pod nadzorom osoblja Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine", navodi se u pisanoj izjavi princa Djorđa.

On je, takođe, istakao da su prethodno bili ispunjeni svi bezbednosni uslovi.

"Nažalost vatromet nosi određenu dozu rizika i defekti u samom proizvodu se dešavaju; u ovom slučaju lokalni inspektori i vatrogasna jedinica utvrdili su da su ispunjene sve sigurnosne mere pre vatrometne predstave, ali uprkos našem višegodišnjem iskustvu nije bilo moguće utvrditi defekt pre samog aktiviranja proizvoda", dodaje se u izjavi.

Kako se napominje, vatrogasna brigada je bila prisutna na licu mesta tokom incidenta i zahvaljujući njihovoj profesonalnoj i brzoj reakciji, povređeni stranac je adekvatno zbrinut i situacija je ubrzo bila pod kontrolom.

"Zahvalan sam gradonačelniku grada Novog Sada, vatrogasnoj brigadi, medicinskom osoblju Kliničkog centra, organizatorima dočeka i svima ostalima koji su brzo odreagovali i postarali se da moj kolega dobije kvalitetnu medicinsku negu", navodi se u izjavi princa Djorđa.

Tanjugu je u Kliničkom centru Vojvodine potvrđeno da je tom pacijentu pružena sva neophodna medicinska pomoć i da je trenutno stabilnog stanja.

Princ Djorđe je napomenuo da su, kako bi otklonili svaku moguću neprijatnost i delovali preventivno, pre same realizacije, vatrometa nadležne stručne službe proverile instalacije i utvrdile da su ispunjene sve sigurnosne i bezbednosne mere koje prethode predstavi.

"Još jednom naglašavam da mi je veoma žao zbog tehničkog kvara i moram da naglasim da smo sve učinili kako bismo obezbedili i posetioce i nas same da ne dođe do bilo kakve nezgode, ali se nesrećni slučaj ipak desio", izjavio je princ Djorđe Karađorđević.

On je dodao da je vatrogasna brigada bila prisutna na licu mesta, te da je profesionalno i brzo reagovala nakon incidenta, a da je Noks uspeo da na vreme dobije i medicinsku pomoć.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VDEO:

KURIR TV VESTI: SREĆNA NOVA GODINA! Evo kako se slavilo u Srbiji!