Foto: Youtube screenshot/CIA

šokantno

(VIDEO) INSEKTI CIA KOJI ĆE ZAVLADATI SVETOM: Njihov razvoj počeo pre 40 godina, a uskoro izlazi najmodernija verzija

Nedavna tužba otkrila je da je američka vlada od 1970-ih koristila insekte bespilotne letelice kako bi širila viruse u neprijateljskim zemljama u sklopu svojih napora za biološki rat.

Planeta

Dronovi, koji mogu da funkcionišu kao uređaji za nadgledanje ili nosioci bioloških bolesti, učinili su da izgledaju kao vilin konjici i svaki od njih je nazvan "Insektopter".

"Bilo je to sedamdesetih godina, hladni rat je bio u punom zamahu, a Kancelarija za istraživanje i razvoj Centralne obaveštajne agencije SAD-a razvila je miniaturni uređaj za prosluškivanje. Ali nisu imali dobar način da ga poreću a da ne izazovu sumnju. Nakon odustajanja od ideje o mehaničkom bumbaru, inženjeri CIA su napravili vilin konjica koji bi nosio mikrofon. Nazvan Insektopter, buba koja je nosila mikrofon bila je prva letelica bez ljudske posade i izgledalo je da pokazuje potencijal. U idealnim uslovima, imala je opseg od 200 metara i vreme leta 60 sekundi ", prenosi magazin Spektar. Insektopter je trenutno izložen u muzeju CIA. Od svog pronalaska, koncept je u nebrojenim prilikama razmatran od strane različitih jedinica.

Počevši od 2005. godine, studenti sa Tehnološkog univerziteta u Delftu u Holandiji su stvorili "DelFli" za međunarodno takmičenje sa malim vazdušnim vozilima (MAV). Ima raspon krila 10 centimetara, i tešak je 3,07 grama, a insekatni bespilotni drone postavio je Ginisov svetski rekord 2008. godine za "najmanji fotoaparat". 2018. godine, daleko smo tih dana. DelFli je bio samo detalj na vremenskoj liniji insekata bespilotnih letelica. Sada ovakve stvari razvijaju Boston Dajnamiks, DARPA i razne agencije američke vlade (i druge vlade, naravno).

Danas se čak i pravi insekti mogu da koriste kao nadzorni uređaji, budući da istraživači iz Kembridža, Masačusetsa i Medicinskog instituta Hauard Hjuz na farmi Janelia pokušavaju da genetski modifikuju prave insekte kako bi nervni sistemi reagovali na svetlosne impulse. Onda daju insektima "ranac elektronike": i eto, mali komad prirode postaje alat države.

Ulazimo u eru kada će postati neophodno stalno "proveravati insekte" kako bi bili sigurni da su stvarni, u vašem dvorištu i oko vaše kuće.

Kurir.rs/Yournewswire

Foto: Youtube screenshot/CIA