Foto: Profimedia

KONAČNO

REŠENA VELIKA MISTERIJA SVEMIRA: Naučnici otkrili da li su vanzemaljci napravili štit zvezdi Tabi

Nebesko telo koje je od nas udaljeno više od 1.000 svetlosnih godina i za 50 odsto veće od našeg Sunca, intrigira naučnike svojom neobičnom pojavom već nekoliko godina, te nije slučajno što je nazvano "najmisterioznija zvezda na svetu".

Planeta

Neobično ponašanje zvezde KIC 8462852, koja je i za 1.000 stepeni toplija od Sunca, predmet je proučavanja od momenta od kad je uočena, a ono što je naučnike bunilo je njeno iznenadno, bez očiglednog razloga, zatamnjivanje i osvetljivanje.

U to vreme, zvezda Tabi, kako su je nazvali, je potamnela na nekoliko dana ili čitavu nedelju. Takođe, tu je i činjenica da je tokom proteklih vekova oslabila.

foto: Profimedia

Ali, s obzirom na to da je reč o F zvezdi, trebalo bi da ima konstantu osvetljenost. Duža i kraća fluktuacija svetla nije imala nikakvog smisla.

Logičan zaključak koji se tada nametao je da nešto blokira svetlost, a jedna od mogućnosti je bila i struktura ili štit koji su napravile vanzemaljske civilizacije. Otuda i naziv "Elijen megastruktura" kako je često nazivana u javnosti.

Detaljno istraživanje međutim, koje je NASA objavila pokazuje zapravo da je reč o svemirskoj prašini koja, krećući se ispred zvezde, izaziva to čudno ponašanje. To je bio razlog zašto se svetlost zvezde negde manifestuje kao mračna, a negde kao svetla.

Novo istraživanje pokazuje različite boje svetlosti i različite intenzitete. Šta god prolazi između nas i zvezde nije neprozirno, a to bi se očekivalo od planete vanzemaljske megastrukture.

Kurir.rs / Cnn.com

Foto: Profimedia