Foto: RTRS

predsednik RS odbrusio američkom dipolmati

DODIK: Nebitno je gde će Hojt Ji biti ambasador, on je prošlost!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je sasvim nebitno gde će američki diplomata Brajan Hojt Ji biti ambasador, jer je, kako kaže, on prošlost, a politika garniture kojoj pripada neprijateljska prema RS.

Bosna i Hercegovina
> 13:39h

"On je pokušao da bude malo veći igrač nego što mu pripada, ali u svakom slučaju on je prošlost. Gde će on biti ambasador, to je nebitno, može da bude i u Sarajevu, ali politika te garniture, bivše administracije SAD, bila je loša i neprijateljska prema RS i mi smo se tako odnosili prema njima", rekao je Dodik.

Komentarišući spekulacije o formiranju NATO baze u Brčkom, i izjavu Jia da nije potreban "Dejton dva" i medijske napise o tome da će biti postavljen za ambasadora u Sarajevu, Dodik je rekao da Ji jeste razrešen sadašnje dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, i da će u petak to biti objavljeno .

Odgovarajući na pitanje da li je Ji dobio veći značaj nego što mu pripada, Dodik je rekao: "On je jedan šarlatan, koji je ovde pokušao da sprovodi neke ideje jednog užeg kruga ljudi na Balkanu. Tako su pokušali i sa pričom o Dejtonu dva".

Podsetio je da "Dejton dva" nije nova ideja, već su nju pre deset godina plasirali pojedini Amerikanci u Sarajevu, a koji su smatrali da je baš tad bilo vreme za novi Dekton, čime bi se ukinuli entiteti i stvorila unitarna i jedinstvena Bosna. Dodik je, međutim, primetio da "svako ko imalo zna političke procese u BiH zna da to više nije moguće, ali i da ni tada nije bilo moguće".

Podsetio je i da je RS izglasala vojnu neutralnost odlukom Narodne skupštine, te je odbacio mogućnost formirajna i postavljanja baze NATO bilo gde u BiH, pa ni u Brčkom, a bez saglasnosti RS.

"Oni ne mogu doći nezvani ovde ili bez saglasnosti i postaviti bazu. To bi bio akt okupacije i napada, tako da mislim da su to više medijske spekulacije", rekao je Dodik.

Naglasio je da RS ne može da prihvati da granica između BiH i Srbije bude granica vojnih saveza.

"Mi želimo jedinstvo u tom pogledu sa Srbijom i to je naše istorijsko i svako drugo pravo. Mi ćemo se boriti za afirmaciju tog prava", rekao je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug

Foto RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ZAGRMELO NEBO NAD BANJALUKOM! SRPSKA NA NOGAMA: Pukni zoro orilo se iz grla vojnika i policajaca! Da se naježiš!