Foto: EPA/Jung Ui-chel

plodonosan susret

(VIDEO) DVE KOREJE SE DOGOVORILE: Severna šalje sportiste na Olimpijadu, Južna ukida sankcije!

Južna Koreja saopštila je danas da će razmotriti privremeno ukidanje sankcija Severnoj Koreji ukoliko je to neophodno kako bi delegacija te zemlje mogla da učestvuje na ZOI u Južnoj Koreji narednog meseca.

Planeta
> 13:40h

Kako se navodi, ukoliko bude potrebno, pitanje privremenog ukidanja sankcija razmotriće sa SB UN i drugim relevantnim zemljama, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Delegacije dve Koreje danas su razgovarale i dogovorile da Severna Koreja pošalje delegaciju na predstojeće Olimpijske igre.

Južna Koreja predložila je i da atletičari iz obe Koreje zajedno marširaju na ceremoniji otvaranja igara i drugim zajedničkim aktivnostima.

"Severna Koreja je rekla da su odlučni da današnji pregovori budu plodonosni", rekao je zamenik ministra za ujedinjenje Čun Hae Sung i dodao da je Južna Koreja predložila i razgovore o nuklearnom programu, ali nije dobila odgovor druge strane.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da u delegaciji Severne Koreje budu zvaničnici, atletičari, navijači i novinari.

Šef severnokorejske delegacije Ri Son Gvon rekao je na početku pregovora da su došli na pregovore sa ozbiljnim i iskrenim namerama.

Predstavnici severnokorejske delegacije na svojim odelima nosili su značku sa likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Pregovori će se nastaviti danas u poslepodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Jung Ui-chel