Foto: Reuters

ŠOKANTNO

(VIDEO) DAN KADA JE KRALJICA TREBALO DA UMRE: Nesuđenog atentatora tretirali neozbiljno zamalo da uspe iz drugog pokušaja

Bivši policajac tvrdi da je kraljica Elizabeta skoro ubijena tokom posete Novom Zelandu.

Planeta
> 19:46h

Kristofer Džon Luis, tada 17, pridružio se gužvi koji su gledali monarha kako prolaze tokom diplomatskog putovanja. Naoružan puškom kalibra 22, pucao je u kraljicu Elizabetu dok je izlazila iz Rols Rojsa u Dandinu na južnoj obali Novog Zelanda. Metak je prošao pored njene glave i parada se nastavila, a prisutna masa nije upoznato sa onim što se upravo dogodilo. Bivši policajac Dandina, Tom Luis, tvrdio je da je policija pokušala da prikrije napad iz 1981. godinu. On u svojoj najnovijoj knjizi "Sneško i kraljica" kaže: "Nikad nećete dobiti prave podatke o tome. Dodije je prepravljen i mnogi lažni podai se nalaze u njemu. "

Murai Henan, nekadašnji advokat bivšeg ubice, rekao je da on nije optužen za izdaju, jer je policija dobila naređenje od "gore". Rekao je: "Činjenica da je pokušaj atentata na kraljicu pokušan na Novom Zelandu, ali da je to bio politički vruć kolač. "Mislim da je vlada uzela u obzir da je napadač bio malo proglup i da je imao teško detinjstvo, tako da je dobio lakšu kaznu". Nakon osam ispitivanja, Luis je bio optužen za posedovanje vatrenog oružja i pucanje javnom mestu.

On je tada rekao: "Osećao sam da se uplašila, a da bi problemi Novog Zelanda mogli biti konačno izneti u javnost a još bolje ako se se njima pozabavila kraljica”. On je osuđen na tri godine zatvora i kasnije navodno upućen na godišnji odmor u Autrsaliji na račun poreskih obveznika.

U 31. godini je trasirao put kojim je kraljica trebala da prođe prilikom posete 2005. godine, ali ga je policija sprečila. 1997. godine, dok je čekao suđenje za ubistvo žene i otmicu njenog deteta, Luis je izvršio samoubistvo.

Kurir.rs/Daily star

Foto: Reuters