Foto: printscreen

PORAZNO

ANKETA DELA: Tri četvrtine Slovenaca bi da tuže Hrvatsku

Tri četvrtine Slovenaca slažu se sa stavom svoje vlade da Zagreb treba tužiti ako ne sprovede arbitražnu presudu o granici, a većina doživljava Hrvatsku kao "neverodostojnu" ili "problematičnu", sudeći prema internet anketi čije je rezultate danas objavilo ljubljansko Delo.

Region
> 16:49h

Na pitanje da li se slažu s najavama svog premijera Mira Cerara i šefa diplomatije Karla Erjavca da će Slovenija tužiti Hrvatsku sudu EU ako i dalje bude ignorisala presudu po kojoj je većina Piranskog zaliva pripala Sloveniji, potvrdno je odgovorilo 75 odsto ispitanika, protiv je 9 odsto, a ostali nisu sigurni.

Na anketno pitanje kako doživljavaju Hrvatsku, čak 54 odsto ispitanika zaokružio je odgovor "kao državu kojoj se ne može verovati", 24 odsto "kao problematičnu državu", a ostatak se opredelio za ostale ponuđene varijante - "kao normalnu susednu državu kao što su i druge" i "kao prijateljsku državu".

Većina ispitanika odgovorila je potvrdno i na pitanje da li podržavaju najavu zvanične Ljubljane da će, zbog hrvatskog ignorisanja arbitraže, blokirati ulazak Hrvatske u Šengen i OECD, a čak 83 odsto izjasnilo se za blokadu kao oblik pritiska na Zagreb da počne da poštuje arbitražu i međunarodno pravo.

Delo zaključuje da je ovakav rezultat ankete najverovatnije izraz razočaranja onih koji su verovali da su se odnosi s Hrvatskom normalizovali posle potpisivanja arbitražnog sporazuma 2009, dok se sada opet povećava broj "incidenata u Piranskom zalivvu" i obostrana zaoštrena retorika.

Zbog te situacije i sam predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker smatra da treba požuriti s primenom arbitražne presude i da to nije samo bilateralni nego i evropski problem, navodi Delo.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen YouTube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! ISTORIJSKI SUSRET U BEOGRADU POSLE TRI DECENIJE! Evo šta Srbija može da očekuje od posete japanskog premijera!