Foto: Printscreen 24sata.hr

IZAŠLA IZ BOLNICE

MALA ANJA JE ČUDO: 25.000 volti prošlo joj kroz levu stranu tela, od smrti je spaslo to što joj je SRCE NA DESNOJ STRANI!

Anja Novković (14) je 2. maja 2017. nastradala na vagonu na Zapadnom kolodvoru u Zagrebu, kad joj je 25.000 volti prošlo kroz levu stranu tela. Od sigurne smrti spaslo ju je to što ima redak sindrom - srce joj je na desnoj strani tela.

Hrvatska

Pošto je osam meseci provela u bolnici i preživela desetak operacija, zbog kojih će celog života trpeti posledice, Anja želi da upozori sve ljude da ne rade što je ona radila - da se nikad ne penju na vagone i ne igraju na kolodvorima.

Tog majskog dana Anja je s drugaricama prelazila prugu na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru, pa joj je palo na pamet da se popne na zapušteni teretni vagon.

foto: Čitalac 24sata.hr

Hitna pomoć dolazi po malu Anju

"Čim sam zakoračila levom nogom, stresla me struja i bacila s 4,5 metara visine na kamenje. Prijateljice s kojima sam bila tamo kažu da su videle ljubičastu eksploziju, a ja sam počela da gorim na tlu. Ugasile su vatru na meni i pozvale Hitnu pomoć", priča Anja.

Od siline električnog pražnjenja ugasila se ulična rasveta. Očajni roditelji stigli su u Kliniku za dečje bolesti odmah za ambulantnim kolima. Anja je bila pri svesti, ali je imala unutrašnje krvarenje. Od pada joj je pukla slezina i bila je u životnoj opasnosti. Operisali su je osam sati.

foto: Printscreen 24sata.hr

"Rekli su nam odmah da joj je opečeno 40 odsto tela i da je reč o opekotinama trećeg stepena. Postojala je opasnost da joj amputiraju nogu, ali preživela je verovatno zbog stvari koju smo tada saznali. Naime, Anji je srce s desne strane i to je ublažilo posledice", kaže njena majka, Vesna Novković-Hercigonja.

Struja jeste delom prošla krozu Anjino srce, ali ono nije primilo fatalni udar jer je s desne strane. Posle oporavka, podvrgnuta je presađivanju kože.

"Struja mi je opekla nogu, ruku, leđa i donji deo stomaka. I danas svaki drugi dan moram da idem na previjanja i kod fizioterapeuta", kaže Anja. Nogu su joj spasli, ali zasad hoda sa štakom. Nada se da će je se rešiti u idućih godinu dana.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen 24sata.hr