Foto: EPA / Kim Chul-Soo

rešena sva pitanja

PAO DOGOVOR: Dve Koreje formiraju zajednički olimpijski tim

Južna i Severna Koreja su se dogovorile da formiraju prvi zajednički olimpijski tim i da sportisti dve zemlje zajedno marširaju pod jednom zastavom na ceremoniji otvaranja predstojećih Zimskih olimpijskih igara, saopštio je Seul.

Ostali sportovi
> 22:07h

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da su dve Koreje postigle dogovor na današnjim pregovorima u pograničnom selu Panmundžom.

Dogovor predviđa zajednički marš sportista dve zemlje, pod "zastavom ujedinjenja" koja oslikava Korejsko poluostrvo, na otvaranju ZOI u južnokorejskom Pjongčangu, kao i formiranje jedinstvenog tima ženske reprezentacije u hokeju na ledu.

Dogovor mora da potvrdi Međunarodni olimpijski komitet (MOK), a južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje navodi da će dve zemlje razgovarati s MOK tokom vikenda.

Do otopljavanja odnosa dve zemlje došlo je pošto je lider Severne Koreje Kim Džong Un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost učešća severnokorejskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Južnoj Koreji. Seul je sledećeg dana odgovorio predlogom da 9. januara budu nastavljeni zvanični pregovori prekinuti pre dve godine.

Kurir sport / Beta

Foto: EPA / Kim Chul-Soo