Foto: Avaz.ba/ G. Dakić, Foto: Avaz.ba/ G. Dakić

ŠOKANTNE PRIČE IZ BIH ZATVORA

IZAŠAO IZ ZATVORA I PONOVO SILOVAO ŽENU: Kajem se, ali šta ću! Izdržaću kaznu!

Osuđenici iz zatvora u BiH i nakon izdržane trećine kazne izlaze na uslovnu slobodu. Međutim, mnogi od njih ne mogu odoleti iskušenjima te se brzo vraćaju iza rešetaka, najčešće zbog istih krivičnih dela.

Bosna i Hercegovina
> 08:40h

Iako moraju da se javljaju u policijsku stanicu tokom boravka na slobodi te se nalaze pod prividnim nadzorom centara za socijalni rad, ne prođe puno vremena do njihovog ponovnog hapšenja. Takvih primera u zatvorima ima na stotine, što, prema mišljenjima stručnjaka, ukazuje na to da u većini slučajeva nije postignuta svrha kažnjavanja.

Među njima je i Miroslav Gavrić (26), koji je već drugi put u banjalučkom zatvoru zbog silovanja. On je 2014. u Osnovnom sudu u Kotor-Varoši osuđen zbog silovanja poznanice u aprilu te godine u čelinačkom mestu Šnjegotin.

Kobne noći je 64-godišnju žrtvu sreo kod prijatelja na slavi. Nakon što je žena peške krenula kući, Gavrić je pošao za njom i presreo ju je na lokalnom putu. Pod pretnjom da će je zaklati nožem, ženu je odvukao pored puta, gde ju je pretukao i silovao.

Iz zatvora je pušten na uslovnu slobodu u julu 2016. godine i samo tri meseca kasnije ponovo je silovao svoju žrtvu.

"Prvi put sam osuđen na godinu i po zatvora. Dobio sam tri i po meseca uslovno. Ostalo mi je 15 dana do isteka uslovne kada sam ponovo silovao. Sad imam još 44 meseca, a na suđenju sam dobio šest godina i tri meseca", kaže nam Gavrić.

Pravdao nam se rečima da je bio pijan kada je to uradio i dodao da se kaje.

"Da, kajem se. Žao mi je što sam to uradio. Šta ću? U zatvoru sam sada... Nisam imao nikakvih problema i izdržaću ostatak kazne", dodaje Gavrić, koji se nalazi u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Tunjice u Banjaluci.

Gavrić je samo jedan u nizu osuđenika u KPZ Tunjice koji su se zbog kršenja uslovne kazne vratili u zatvor. U ovom KPZ ipak je mnogo više povratnika koji zbog istog dela leže osmi, deveti ili deseti put.

"Oni znaju da je njihovo da odleže dva ili tri meseca i da će ponovo napolje. Zbog toga s njima nema nikakvih problema," ističu čuvari u KPZ Tunjice.

Prema podacima Ministarstva za pravdu BiH iz prošle godine, Komisija je pozitivno rešila 721 molbu osuđenika ili 45 posto. To znači da je Bosna i Hercegovina u rangu s visokorazvijenim evropskim zemljama, gde se postotak rešenih molbi osuđenika kreće od 43 do 52 odsto.

Kurir.rs/ Avaz.ba/ G. Dakić, Dž. Bulbul

Foto: Avaz.ba/ G. Dakić