Foto: Printscreen

Do sada ispitano šest svedoka ubistva

POMAK U ISTRAZI UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA: Poslednji vlasnik auta smrti u Srbiji

Zamenik komandanta policije Kosova za sever Besim Hoti rekao je da još nemaju saznanja koje je nacionalnosti vlasnik. Kobna „astra“ prodavana više puta

Politika
> 08:41h

Zamenik komandanta policije Kosova za sever Besim Hoti rekao je za prištinske medije da poslednji vlasnik vozila boravi negde u Srbiji, ali da nema informacija koje je nacionalnosti.

- Još se ne zna koje je nacionalnosti poslednji vlasnik vozila. To su informacije koje imaju samo policijski istražitelji. Oni vode istragu po ovlašćenju tužilaca koji su odgovorni za slučaj - kazao je Hoti.

On je kazao da se istraga o ubistvu Ivanovića vodi povećanim intenzitetom i da policija sarađuje s međunarodnim institucijama.

Rasvetljavanje zločina

Inače, kako saznajemo, zapaljeni automobil koji je korišćen u ubistvu Olivera Ivanovića nekoliko puta menjao vlasnike, a njihova identifikacija bi mogla dovesti do rasvetljavanja zločina.

- Znamo da je ovaj automobil prodavan nekoliko puta na auto-pijacama i identitet njegovih vlasnika će morati da dovede do ubice ili ubica. Neki tragovi na mestu zločina su namerno ostavljeni i podmetnuti da bi istraga skrenula u pogrešan smer. Prvi put ga je prodala žena Srbina iz Austrije posle njegove smrti - objašnjava izvor.

Kriminološka analiza Zlatko Nikolić o potpisu ubice

OBUČENI PROFESIONALCI

Kriminolog Zlatko Nikolić objašnjava za naš list da koncentrisane rane od metaka na Ivanovićevom telu, koje je utvrdila obdukcija, ukazuju da je reč o profesionalcu, i to vrlo obučenom, ukoliko se utvrdi da je zaista pucano iz vozila u pokretu.

foto: Milovan Milenković

- Međutim, to će pouzdano pokazati tek snimci sa sigurnosnih kamera. Koncentrisane rane ne isključuju mogućnost da je reč o pucanju iz automobila u pokretu ako je pucao profesionalac i odličan strelac. Manja je, naravno, mogućnost takvog pogađanja mete ako se ona gađa u pokretu, ali pitanje je da li je pucač bio u pokretu i da li je uopšte bio u automobilu koji se kretao, jer je ulica bila pusta. Specijalne jedinice vežbaju gađanje iz pokreta i zato ako je ovako pogodio Ivanovića iz automobila u pokretu, možemo sa sigurnošću da kažemo da ubica nije bio neki uličar, već profesionalac iz neke službe, na primer. Svakako visokoobučen i utreniran čovek - objašnjava Nikolić.

Nove informacije

Poslednju informaciju dao je zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević:

- Što se tiče istrage, do danas je ispitano šest svedoka, uzeto je više video-materijala sa sigurnosnih kamera koji se trenutno analizira, pa će javnost sigurno biti blagovremeno obaveštena od policije o napretku u istrazi - rekao je Radojević.

Odbijaju saradnju

NEMA ŽELJE DA SE UBICE PRONAĐU

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da ni UNMIK ni Euleks nemaju ovlašćenja da vlastima Srbije dozvole učešće u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, podsećajući da su za istrage na Kosovu nadležne vlasti Kosova.

S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je saradnja srpskih institucija poželjna. Haradinaj je, inače, rekao da su srpske vlasti od kosovskih institucija tražile samo razmenu informacija.

foto: Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je potpuno neprihvatljiva reakcija Ramuša Haradinaja i ministra pravde prištinskih institucija kojima se odbija učešće istražnih organa Srbije u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića.

- Ovakva reakcija ključnih prištinskih istitucija jasno ukazuju da tu nema želje da se ubice pronađu i kazne, kao ni da se profesionalno obavi istraga jer bi ona morala da uključi sve istražne organe koji bi mogli da pomognu da se dođe do počinilaca i organizatora ovog krivičnog dela - rekao je Stefanović.

Kako je dodao, očigledna je namera da se pažnja javnosti usmerava u pogrešnom pravcu i da se oteža i spreči otkrivanje pravih motiva za ovo ubistvo, kao i otkrivanje svih onih koji su za to odgovorni.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Printscreen, Profimedia, AP, Milenković Milovan

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV NA LICU MESTA) OVDE je mučki ubijen Oliver Ivanović