Foto: Dragan Kadić, Damir Dervišagić

SAZNAJEMO

VRATIĆEMO NA SCENU MILENU I MIRU BANJAC: Nacionalni teatar sprema veliko iznenađenje u godini jubileja!

Dve tako velike glumice nikad nisu igrale u Narodnom, što je nepravda. Pokušaćemo da ispravimo to, kaže direktor Drame Željko Hubač

Pop kultura

Obeležavanje 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta počelo je premijerom Nušićeve „Ožalošćene porodice“.

Na sceni nacionalnog tetra u naredne dve godine izvodiće se samo tekstovi iz domaće dramske literature, a ideja direktora Drame Željka Hubača je da prvi put na ovu scenu stanu i dve glumačke dive - Mira Banjac i Milena Dravić.

- „Ožalošćena porodica“ je paradigma za razvoj pozorišta u Srbiji i otvaranje novih perspektiva u teatru. Biće prilike da u narednom periodu u nekoj novoj predstavi Narodnog pozorišta zaigraju i Milena i Mira. Dve tako velike glumice nikad nisu igrale u našem teatru, što je nepravda ili splet okolnosti - rekao je Hubač na konferenciji za medije uoči premijere.

On je u izjavi za Kurir pojasnio i kada bi to moglo da se dogodi.

- Mira je moja prijateljica i pokušaćemo da je ubedimo da još jednom zaigra u pozorištu. Kod Milene je malo drugačija situacija, ali se nadamo da ćemo naći način kako da bude deo neke nove predstave. Moraju da se nađu adekvatne uloge i da se reditelj s tim složi - kaže Hubač.

foto: Damir Dervišagić

I sama Milena Dravić je najavila da joj je lekar dozvolio da se vrati poslu, ali da je realnije da snima film.

- Ako budem išta radila više, moraću da krenem s nekim lakšim stvarima, bilo da je to film bilo televizija, ali mora da bude snimanje. Onda će se pokazati da li bih mogla ponovo da se vratim pozorištu. Obožavam pozorište i mnogo bih volela da se vratim - rekla je Milena za Radio Slobodna Evropa.

Glumica je pogledala „Ožalošćenu porodicu“, tako da su veliki izgledi da je, umesto u publici, uskoro vidimo i na velikoj sceni.

Zagrebačko kazalište mladih

GOSTOVANJE MAĐELIJA

Zagrebačko kazalište mladih sutra gostuje u Beogradu, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, s komadom „Noćni život“, u režiji Paola Mađelija. Ugledni umetnik, jedan od najpriznatijih teatarskih stvaralaca s prostora nekadašnje zajedničke države, koji je pre više od četiri decenije nekoliko godina bio i stalni reditelj Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, postavio je, prema oceni hrvatskih pozorišnih kritičara, veoma uspešno ovaj komad, koji govori „o sveopštem i raširenom stremljenju - kako napraviti opštu i sveobuhvatnu promenu društvene, ekonomske, političke i duhovne stvarnosti“.

Ljubomir Radanov - Foto: Damir Dervišagić; Dragan Kadić