Foto: Marina Lopičić

završeno glasanje

DOBILA VEĆINU: Dunja Mijatović novi komesar za ljudska prava Saveta Evrope!

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) izabrala je danas Dunju Mijatović za novu komesarku Saveta Evrope za ljudska prava.

Bosna i Hercegovina
> 19:44h

"Ovo mi je velika čast, ovo je velika pobeda BiH. Pokazali smo da možemo. Nije bilo lako", izjavila je Mijatovićeva nakon završenog glasanja

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava dosad je bio Nils Mužnieks. Mijatovićeva će šestogodišnji mandat početi u aprilu. Ona je izabrana u drugom krugu glasanja na redovnom zimskom zasedanju PSSE dobivši 107 glasova što je bila relativna većina. Francuz Pjer-Iv le Bornj dobio je 103 glasa, a Slovenac Goran Klemenčič 19 glasova.

Od 2010. do 2017. Mijatovićeva je bila predstavnica OEBS-a za slobodu medija. Dobila je više nagrada za rad na polju ljudskih prava navela je PSSE.

Komesar za ljudska prava je nezavisna institucija koju je 1999. ustanovio Savet Evrope za unapredjenje ljudskih prava u 47 država članica.

Među zadacima mu je identifikovanje nedostataka u poštovanju ljudskih prava i olakšavanje rada institucija ombudsmana i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Kurir.rs/N1 BiH

Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ŽIVIMO KAO U GROBU, A USKORO NAS I ODATLE TERAJU! Priča Biserke i Ljube je najtužnija priča sa Kosova!