Foto: Fonet/AP

dobio novi mandat

ZEMAN OSTAJE PREDSEDNIK ČEŠKE: Pobedio u drugom krugu, Drahoš priznao poraz

Dosadašnji predsednik Češke Miloš Zeman osvojio je novi petogodišnji mandat pobedom u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji, a njegov protivkandidat Jirži Drahoš priznao je poraz.

Planeta
> 17:37h

"Želeo bih da čestitam pobedniku izbora Milošu Zemanu", kazao je Drahoš okupljenim pristalicama.

Navodi se da je nakon prebrojanih rezultata iz 94,95 odsto izbornih jedinica, Zeman (73) u vođstvu sa 52,16 osvojenih glasova, dok bivši predsednik Akademije nauka Češke Drahoš (68) ima 47,83 odsto glasova. Zeman se zalaže za bliže odnose sa Rusijom i Kinom dok je Drahoš naklonjen EU.

Mnogi su na ove izbore gledali kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o aktuelnom predsedniku Zemanu, bivšem premijeru levog centra koji je napravio oštar zaokret ka desno.

foto: EPA/Martin Divisek

Zeman je, u prvom krugu glasanja pre dve nedelje, osvojio najviše glasova od ukupno devet predsedničkih kandidata, ali ipak nedovoljno da bi izbegao drugi krug.

Zeman je osvojio 38,6 odsto, a Drahoš 26,6 odsto glasova u trci za predsednika zemlje, koji tokom petogodišnjeg mandata ima pretežno ceremonijalnu ulogu. Prema Ustavu Češke, predsednik bira premijera posle opštih izbora.

Češka vlada predvođena Andrejem Babišem podnela je ostavku u sredu pošto joj je izglasano nepoverenje, ali je Zeman odmah zatražio od Babiša da opet pokuša da formira vladu.

Zeman je izjavio da čak i da je izgubio na izborima, opet bi Babiša postavio na mesto premijera pre nego što bi mu istekao predsednički mandat, 8. marta.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! KO ĆE DOĆI GLAVE LIDERU SOCIJALISTA?! Dačiću skočio šećer zbog stranačkog kolege!