Foto: EPA

U LUCI ADEN

(VIDEO) NOVE ŽESTOKE BORBE U JEMENU: 15 mrtvih u sukobima, vlada traži od Saudijske Arabije da obuzda separatiste

Nove borbe izbile su danas oko vladinih zgrada u jemenskoj luci Aden, privremenoj prestonici zemlje, u koju se predsednik Abed Rabo Mansur Hadi pod podrškom sunitske arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom sklonio pošto su šiitski pobunjenici Huti 2015. zauzeli glavni grad Sanu. Poginulo je najmanje 15 ljudi.

Planeta

Neimenovani izvor iz jemenske vlade izjavio je da će, ukoliko koalicija koju predvode Saudijci ne obuzda separatiste Južnog tranzicionog saveta (STC) koji traže otcepljenje južnog Jemena, Hadijevi vojnici napustiti prve linije fronta na kojima ratuju sa Hutima i vratiti se u Aden.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pomažu vojno STC, snage formirane prošle godine sa ciljem obavljanja nezavisne države Južni Jemen, dok Huti imaju podršku Irana.

"Vojni komandanti koji predvode bitku u zapadnom delu Jemena dali su kratki rok Saudijcima i UAE da intervenišu i okončaju borbe u Adenu. U suprotnom oni će napustiti front i vratiće se u Aden kako bi pomogli predsedniku Hadiju i vladi", rekao je ovaj izvor.

foto: EPA

Navode se svedočenja očevidaca da su drugog dana od izbijanja sukoba u Adenu borbe vođene u severnom delu grada, kao i da je najmanje jedan tenk dejstvovao po ciljevima u oblasti Kor Maksar.

Očevici tvrde da separatističke snage pokušavaju da preuzmu kontrolu nad dve vojne baze od trupa kojima komanduje vlada premijera Ahmeda bin Dagra. Navodi se da u centru Adena većina ljudi ne izlazi na ulicu, dok vladine snage čuvaju glavni put koji vodi ka palati Al Mašik.

foto: Reuters

U sukobima separatista i snaga lojalnih vladi u Adenu je juče poginulo 12, a povređeno je više od 130 ljudi.

Premijer je napade separatista na trupe predsednika Hadija nazvao "pučem".

Kako je navedeno, drugi zvaničnik je kazao da Ujedinjeni Arapski Emirati stoje iza napada.

Stanovništvo beži, zatvoren je glavni aerodrom i vlasti su naredile evakuaciju svih aviona, u strahu da bi mogli da budu oštećeni u borbama, a državni avioprevoznik "Jemenija" otkazao je sve letove u i iz Adena.

Čuli su se žestoki vatreni okršaji u oblasti Kor Maksar i gust crni dim se vio ka nebu posle napada iz vazduha, kao i da su se borbe proširile i na duge delove Adena, uključujući i područje blizu predsedničke palate. Očevici su tvrdili da su naoružani muškaraci upali u vladine prostorije i mecima izrešetali fotografije predsednika Hadija.

Jemenski premijer Bin Dagr prethodno je putem Fejsbuka uputio apel arapskim zemljama da spasu Aden i spreče da grad padne u ruke separatista sa juga Jemena, potpomognutih iz UAE, koji žele da sruše predsednika Hadija i otcepe se od severa zemlje kojim dominiraju Huti.

Severni i Južni Jemen ujedinjeni su posle građanskog rata koji je trajao od 1986. do 1990. godine, a stanovnici juga zemlje su odavno zagovarali veću autonomiju, ali i otcepljenje, žaleći se na dominaciju severa.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA