Foto: AP

NOVI LIDER

SVE OČI UPRTE U NJIH! KATALONCI DANAS BIRAJU PREDSEDNIKA: Ovo su 4 moguća scenarija, a evo šta to znači za Puđdemona

Katalonski poslanici trebalo bi danas da izaberu novog lidera najbogatije španske pokranije Katalonije.

Planeta

Međutim, pošto je kandidat Karles Puđdemon u egzilu u Briselu, a centralna vlada u Madridu nastoji da blokira njegov izbor, postoji više scenarija koji bi mogli da se dogode.

Katalonijom upravlja Madrid poslednja tri meseca od kako je španski premijer Marijano Rahoj smenio Puđdemona zbog jednostrano donete deklaracije o nezavisnosti, koju je usvojio regionalni parlament u oktobru prošle godine.

foto: AP

Agencija Rojters je navela četiri scenarija, od kojih je najmanje verovatan da Puđdemon bude izabran za predsednika i vlada Katalonijom.

Puđdemon je u Briselu i za njim je raspisan nalog za hapšenje, pa bi onog časa kada bi stupio na tlo Španije bio uhapšen.

On i njegovi sledbenici predložili su da Puđdemon vlada iz Brisela tako što bi se uključivao putem vide-linka ili preko punomoćnika.

foto: EPA

To je Ustavni sud odbacio kao mogućnost, naglasivši da Puđdemon mora lično da prisustvuje sednici na kojoj treba da položi zakletvu za regionalnog lidera.

Sledi verovatan scenario - da parlament izabere Puđdemona ali da on ne može da vlada, dok bi vrlo verovatan scenario bio da parlament izabere drugog kandidata.

foto: AP

Podsetimo, separatisti su osvojili 70 od ukupno 135 mesta na parlamentarnim izborima u decembru. Zbog toga, oni nemaju veliki interes da se kompletan zastoj održava i završi eventualno novim izborima.

To se da zaključiti i iz pomirljivijeg tona novog predsednika parlamenta Rođera Torenta koji je govorio o neophodnosti jedinstva u inauguracionom govoru.

Ali, neki očigledan kandidat ne postoji, jer je lider Republikanske levice katalonije (ERC) Oriol Žunkeras u zatvoru.

foto: EPA/Stephanie Lecocq

Međutim, katalonski parlament ima dva meseca da se dogovori o kandidatu.

Prema takvom scenariju, tenzije bi popustile i to bi moglo da dovede do oslobađanja pritvorenih separatista.

Puđdemon bi mogao da "iz Brisela igra ulogu" i da mu eventualno bude dozvoljeno da se vrati bez rizika od zatvaranja.

Poslednji scenario je da nema "isključivanja neočekivanog".

"Ako je jedna stvar sigurna u katalonskoj krizi, to je verovatnoća da dođe do promene u poslednjem času i da se dogodi neočekivani potez", zaključila je agencija.

Kurir.rs/Tanjug/Reuters Foto: AP