Foto: Shutterstock

Utopljavanje i higijena najbolja prevencija

EFIKASNO: Ovako ćete sprečiti upalu mokraćne bešike

Opomenu da će sedenjem na hladnom ili nošenjem kratkih jaknica zimi dobiti upalu bešike mnoge devojke smatraju bapskom pričom, ali medicina tvrdi suprotno

Život

Koliko su samo u pravu majke i bake kada upozoravaju tinejdžerke da ne idu po kiši u baletankama ili da zimi ne nose kratke jakne i pantalone spuštenog struka, zbog čega su im gola krsta.

Mada ih ti saveti nerviraju - oni su medicinski utemeljeni. Hlađenje karličnog dna i loša higijena intimnog područja izazivaju upalu mokraćne bešike ili cistitis. Naravno, mogu je dobiti i muškarci, ali deset puta ređe. Prepoznaje se po učestalom ili bolnom mokrenju, osećaju da se bešika ne prazni do kraja i bolom u donjem delu stomaka.

Uzrok: Ešerihija

Upala bešike obično nastaje kada padne imunitet, pa se bakterije koje prirodno žive u crevima nekontrolisano razmnože i kroz mokraćni kanal prošire u bešiku. Najčešće je reč o ešerihiji (u 90 odsto slučajeva), ali ponekad cistitis prouzrokuju i druge bakterije (stafilokoke, streptokoke) ili gljivice (kandida). Kako je kod žena mokraćni kanal dugačak samo četiri centimetara i smešten blizu anusa, bakterije iz debelog creva brzo mogu dospeti u njega. Zato je za žensko zdravlje i sprečavanje cistitisa izuzetno važna redovna i pravilna higijena intimne zone.

Usled hladnih nogu ili hlađenja karličnog dna krvni sudovi se skupljaju, čime se usporava cirkulacija i prokrvljenost tog dela tela. Zato bakterije lakše prodiru u sluzokožu bešike i izazivaju upalu.

Simptomi počinju naglo

Riziku od obolevanja najizloženije su žene u reproduktivnom periodu jer infekcija može da se zaradi i prilikom seksualnog odnosa, ali od cistitisa nisu zaštićene ni devojčice, a ni starije žene. Povećane šanse za obolevanjem imaju žene koje ne unose dovoljno tečnosti ili pate od inkontinencije.

SAVETI ZA UBLAŽAVANJE TEGOBA

Čak i ako se osećate dobro posle nekoliko dana, ne prekidajte terapiju, već popijte lek do kraja!

- ne odlažite mokrenje

- Izbegavajte tesno donje rublje i uske pantalone

- Nosite pamučni donji veš, nikako sintetički

- Izbegavajte prekomerne količine pića koja iritiraju mokraćnu bešiku (alkoholna, gazirana, s kofeinom)

MOŽETE POSUMNJATI DA JE U PITANJU URINARNA INFEKCIJA AKO SE JAVE OVE TEGOBE

-bolno mokrenje

- učestalo mokrenje i smanjena količina mokraće

- potrebu za mokrenjem koja ne može da se odloži

U slučaju jačih infekcija mogu da se pojave i tragovi krvi u mokraći, što je posledica iritacije mokraćne cevi. Ako se upala ponavlja ili traje duže vreme, obavezno se obratite lekaru jer se bakterije mogu proširiti na bubrege i izazvati trajno oštećenje. Dijagnostikovanje cistitisa je lako jer na njega ukazuje prisustvo leukocita i nitrita u mokraći, a lekar će prema vrsti bakterija prepisati odgovarajući lek.

Sapun i kondom

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, ali ako do upale bešike ipak dođe, evo nekoliko korisnih saveta:

Ne koristite običan sapun za intimnu higijenu jer on može smanjiti kiselost u intimnoj zoni i pomoći razvoj bakterija. Ako nemate pri ruci sapun za intimnu higijenu, operite se samo vodom.

Ako imate upalu bešike i lečite se, uzdržite se od seksa tih dana ili koristite kondom - tako nećete zaraziti partnera, jer bakterije mogu ući u njegov mokraćni kanal, pa će vam on ponovo preneti infekciju.

Kod bakterijske upale bešike lekar će vam prepisati antibiotik, pa će peckanje, bol i ostali simptomi brzo proći. Ali obavezno nastavite terapiju jer će u suprotnom bakterije ostati u sluzokoži bešike, pa će se upala vratiti.

foto: Shutterstock

BELI LUK U VINU PROTIV EŠERIHIJE

Sastojci:

- pola kilograma belog luka

- litar belog vina

Priprema:

Beli luk samo odvojte na čenove i operite, ali ga nemojte ljuštiti. U šerpu sipajte vino i dodajte beli luk. Kuvajte na laganoj vatri dok vino ne ispari do polovine. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, procedite i sipajte u staklenu flašu i čuvajte u frižideru.

Napomena: Koristite dva puta dnevno po dve supene kašike ove mešavine. Najbolje je da ovo koristite tri nedelje, pa napravite pauzu sedam dana, a ako je potrebno, uzimati duže, pripremite napitak ponovo, pa pijte još 21 dan.

Kurir.rs