Foto: Profimedia/ Ilustracija, Foto: Prodimedia

USKORO STIŽE U LUKU

HTELI DA PROŠVERCUJU MIGRANTE U CRNU GORU? Italijanski brod sa sirijskim izbeglicama stigao u Zeleniku

Pomorska policija Crne Gore jutros je poslala nekoliko svojih plovila da prestretnu italijanski ribarski brod "Eriku". Zatim su se na brod ukrcali i pripadnici granične pomorske policije da bi sprečili italijnsku posadu da baci u more eventualni9 kompromitujući dokazni materijal

Crna Gora
> 12:02h

Prema nezvaničnim informacijama crnogorske pomorske vlasti preko elektronskog trakinga utvrdile su kompletnu rutu i način kretanja broda "Erika" u protekla 24 sata. Ona je na senzorima službi prvi put detektovana na udaljenosti od 30 milja od obale posle čega je preko AIS trakinga utvrđeno da je prema našoj obali krenuo iz pravca Otrantskih vrata na ulazu iz Egejskog mora u Jadran.

Budući da se "Erika" celo to vreme kretala brzinom od 4 do 6 čvorova nameće se zaključak da se brod nije zaustavljao zbog uobičajnih ribarskih aktivnosti što bi bilo za očekivati jer je reč o brodu koji lovi paragalima a ne povlačnim ili plutajućim mrežama.

Isto tako činjenica da se brod stalno kretao i da se nije zaustavljao navodi na zaključak da "Erika" nije pokupila nikakve brodolomce iz mora jer bi u tom slučaju morala da stane.

Budući da je reč o brodu koji je i ranije u dva navrata u Hrvatskoj imao sukobe sa zakonom jer je uhvaćen u nelegalnom ribolovu crnogorski državni organi ne isključuju ni mogućnost da je posada "Erike" namerno pokušala da sirijske izbjeglice prošvercuje u Crnu Goru.

Italijanska ribarica "Erika" stigla je u luku Zelenika. Na ribarici se pored tri člana posada nalaze i 17 izbeglica iz Sirije među kojima je i četvoro dece.

Medicinska služba stigla je u luku, a očekuje se dolazak i drugih nadležnih službi. Nijedan član posade "Erike" još nije napustio brod.

Ranije jutros javljeno je da se očekuje uplovljavanje u luku Zelenika. Petnaest metara dug brod koja se nalazio u međunarodnim vodama na oko 20 milja pred crnogorskom obalom, jutros je uputio poziv u pomoć nadležnim službama u Crnoj Gori, obavestivši ih o time da se na brodu nalaze izbeglice i da se brod uputio ka najbližoj luci.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Profimedia/ Ilustracija