Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

VLADA POKRENULA ISTRAGU

PAPIRI TAJNE SLUŽBE ZAVRŠILI U SEKEND HEND ŠOPU: Ormarići bili na popustu jer niko nije mogao da nađe ključ, pa se šokirali kad su ih otvorili!

Australijska vlada pokrenula je danas hitnu istragu zbog hiljada poverljivih dokumenata koja su bila izgubljena, a koja su u javnost dospela nakon što su u sekend-hend radnji kupljena dva ormarića u kojima su bila ta dokumenta.

Planeta
> 14:05h

Ove nedelje je naime objavljena serija ekskluzivnih izveštaja navodeći kao izvor dokumenta iz kabineta aktuelne i prethodne vlade, da bi danas otkrila da su ta dokumenta pronađena u zaključanim ormarićima koji su kupljeni u jednoj sekend-hend prodavnici nameštaja u Kanberi, a da su ormarići pripadali vladi.

Inače, ormarići su bili na popustu jer su bili zaključani, a niko nije mogao da pronađe ključeve.

Kako se navodi, nije otkriven identitet kupca koji je bušilicom otvorio ormariće i unutra pronašao hiljade dokumenata koja sadrže podatke iz perioda dužeg od jedne decenije i pet prethodnih vlada zaključno sa mandatom premijera Tonija Abota koji je smenjen 2015. godine i na čije je mesto došao aktuelni premijer Malkom Turnbul.

Prema australijskom zakonu, dokumenta kabineta vlade obično se čuvaju 20 godina, nakon čega se objavljuju u strogo redigovanoj verziji.

Nekoliko prodavnica bavi se prodajom, kako je opisano, nekadašnjeg vladinog nameštaja iz Kanbere.

Iz kabineta premijera je saopšteno da je šef kabineta naredio hitnu istragu o ovom događaju, a Ej-Bi-Si je izvestio da su skoro sva pronađena dokumenta poverljiva i da nose oznake "strogo poverljivo", "osetljivo", "samo za oči Australije" i "poverljivo unutar kabineta".

Takođe, australijska medijska mreža nije navela u kom periodu su dokumenta pronađena, ali ih je iskoristila u prethodnim nedeljama izveštavajući o pričama koje su bile sramne za bivše administracije premijera Kevina Ruda i Abota kao i za nekolicinu tadašnjih poslanika.

"Mislim da su naleteli na nečiju donju fioku u Kanberi", rekao je Turnbul novinarima upitan da prokomentariše objavu tajnih dokumenata.

Australijska medijska mreža je saopštila da je odlučila da ne izvesti o nekim dokumentima koja se odnose na državnu bezbednost.

Ta dokumenta, kako je navedeno, obuhvataju podatke o obaveštajnim prioritetima i protivterorističkim planovima. U njima se nalaze detalji o razvoju raketa, profili osumnjičenih ekstremista i o težnji Australije u 2010. za većom saradnjom sa Indonezijom kojom bi bili zaustavljeni tražioci azila koji stižu do obala te zemlje u ribarskim čamcima.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia