Foto: EPA

POSETA

ŠEF EP POHVALIO NAŠU ZEMLJU: EU priznaje napredak Srbije

Situacija na Balkanu je takva da je izuzetno važna uloga Beograda za stabilnost regiona, ocenio Antonio Tajani

Politika
> 15:40h

Predsednik Evropskog parlamenta (EP) Antonio Tajani kazao je tokom jučerašnje posete Beogradu da EU prepoznaje i priznaje napredak Srbije na evropskom putu, kao i da je naša država most između Brisela i drugih zemalja.

- Situacija na Balkanu je takva da je izuzetno važna uloga Beograda za stabilnost regiona, a stabilan Balkan znači i stabilnu EU. Srbija je velika evropska zemlja, što joj olakšava približavanje EU - rekao je Tajani. On je istakao da 2018. može da bude godina preokreta, dodajući da se slaže s izjavom predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junera da Srbija i Crna Gora mogu da postanu članice EU 2025.

foto: Tanjug

Šef EP je, takođe, Srbiji poručio da mora da nastavi reformu u oblasti vladavine prava i ocenio da je sloboda izražavanja uslov demokratskog i građanskog društva.

- Vladavina prava nije opcija, to je obaveza koja garantuje jedinstveniju i demokratičniju Evropu. Sloboda izražavanja je uslov demokratskog i civilnog društva, a to implicira da mora postojati podrška novnarima i svima koji su za vladavinu prava - naveo je Tajani.

Na pitanje o stavu Španije, koja traži da se Kosovo izuzme iz strategije Evropske komisije za zapadni Balkan jer nije država, Tajani je rekao da svaka članica EU ima svoje strategije i političke izbore, ali da Unija nastoji da dostigne harmonizovanu i jedinstvenu evropsku politiku.

foto: Fonet

Inače, on se juče najpre sastao s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a zatim i s predsednikom i premijerkom - Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, kao i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Kurir / B. K.

Foto: Fonet, Tanjug, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! KAMENOVANA KUĆA BIVŠE SUPRUGE OLIVERA IVANOVIĆA!