Foto: Vikipedia

istorija

(VIDEO) BAŠTOVAN KOJI SE RODIO KAO CAR: Okrutna sudbina poslednjeg kineskog suverena

U legendarnom Bertolučijevom filmu prikazan je momenat kada su poslednjg kineskog cara cara na aerodromu zaustavili sovjetski vojnici, pre nego što bi odleteo za Koreju. Pu Ji je tada uhapšen i njegova budućnost bila je neizvesna.

Planeta
> 20:17h

Pu Ji, poslednji kineski car, proveo je pet godina kao zatvorenik u Sovjetskom Savezu. U autobiografiji objavljenoj šezdesetih godina, živopisno je opisao svoje doživljaje kako i Kini tako i u SSSR-u.

Pu Jifoto: Vikipedia

U avgustu 1945. godine, Pu Ji, poslednji kineski car, spremao se da zajedno sa poraženom japanskom armijom pobegne iz severoistočne Kine. U legendarnom Bertolučijevom filmu prikazan je momenat kada su cara na aerodromu zaustavili sovjetski vojnici, pre nego što bi odleteo za Koreju. Pu Ji je tada uhapšen i njegova budućnost bila je neizvesna.

Pu Ji sa sovjetskim oficiromfoto: Vikipedia

U svojoj autobiografiji, odvojio je čitavo poglavlje za period proveden u SSSR-u.

Odmah nakon što je sleteo u Sibir, Pu Ji je prebačen u auto koji ga je vozio satima. Na početku je bio preplašen jer je za njega bio zadužen sovjetski vojnik kineskog porekla, pa mladi car nije znao da li će da ga vrate u Kinu gde bi ga sigurno ubili, ili će jednostavno biti ubijen tu u Sovjetskom Savezu.

Ispostavilo se ne samo da mu život nije ugrožen, već i da će narednih pet godina provesti u relativnom konforu.

Redovno je dobijao obroke, knjige, slušao je radio, imao je osoblje koje se brinulo o njemu i relativnu slobodu kretanja. Građanski rat u Kini je još uvek bio neizvestan (nije se znalo da li će pobediti nacionalisti ili komunisti), pa se Sovjetima nije žurilo da odluče šta će sa Pu Jiom.

foto: Vikipedia

Nesvestan geopolitičke situacije, Pu Ji je maštao da će jednog dana moći da ode u Englesku ili Ameriku gde bi mirno živeo u izgnanstvu.

Ipak posle pet godina, tokom kojih su uslovi u kojima je živeo postajali sve oskudniji a ograničenja sve striktnija, Pu Ji je vraćen u Kinu gde je odslužio 10 godina zatvora.

Na slobodi je proveo sedam godina i čak se dopao novom Mao lideru Cedungu, koji mu je dao posao u botaničkoj bašti.

Pu Ji se rodio 7. februara 1906. u mandžurskoj dinastiji Ajsin Gjoro koja je Kinom vladala u tom trenutku preko 250 godina.

Pu Ji kao detefoto: Vikipedia

Pradeda mu je bio car, a na presto je 2. decembra 1908. seozahvaljujući tome što starije linije njegove porodice nisu proizvele muškog naslednika. To, i činjenica da ga je carica Cisi - udovica pretposlednjeg cara pre Pu Jia - izabrala za tu ulogu na samrtničkoj postelji.

Pu Ji kao car marionetske države Mančukofoto: Vikipedia

Posle tri godine na vlasti carica se dogovorila sa pobunjenicima da Kina postane republika, ali Pu Ji je mogao da zadrži svoju titulu i živeo u Zabranjenom gradu kao strani monarh.

To se menja 1924. kada ga izbacuju iz Zabranjenog grada i on odlazi u Tjancin gde su Japanci imali koncesije. Udružuje se sa njima protiv kineskih vlasti. Oni ga postavljaju za cara marionetske države Mančuko uspostavljene na okupiranoj terirtoriji Mandžurije, gde ga na kraju rata zarobljavaju Sovjeti.

Kurir.rs/RTBH

Foto: Vikipedia