Foto: AP/Petros Giannakouris

Potpredsednik makedonske vlade

OSMANI: Pitanje imena Makedonije ne treba da se rešava na ulici

Potpredsednik makedonske vlade za evropske poslove, Bujar Osmani, izjavio je da je pitanje novog imena Makedonije deo javne političke rasprave koja se odvija na različite načine i u zagarantovanim demokratskim okvirima, mirno i nenasilno, i da smatra da o tom procesu ne treba odlučivati na ulici.

Severna Makedonija
> 12:57h

Međutim, Osmani je rekao da ne treba potcenjivati jučerašnje proteste u Atini, kao i veliki broj onih koji traže ostavke i protive se kompromisnom rešenju.

"Važno je, pak, da imamo vlade koje su odlucne da pronadu rešenje. Oni bi trebalo da ostanu mirni i uporni u pronalaženju rešenja, bez obzira na to sa kojim izazovima se suočavaju.

"Sada je vreme da se sprovedu odluke i proces rešavanja spora oko imena treba da se nastavi prema planiranoj agendi", rekao je Osmani uoči sastanka sa ambasadorima zemalja Zapadnog Balkana u Skoplju, ranije danas u Skoplju.

Osmani je takođe izjavio da je Strategija za proširenje EK jedna od najvažnijih inicijativa za region, jer direktno pokazuje da EU vaća fokus i proces proširenja na zemlje Zapadnog Balkana.

Potpredsednik makedonske vlade kaže da od Evropske komisije očekuje jasan signal za datum početka pregovora o priključenju njegove zemlj EU.

Osmani je, nakon radnog doručka sa ambasadorima i njihovim predstavnicima iz regiona Zapadnog Balkana u Skoplju, uoči objavljivanja Strateije EK za proširenje do 2025, rekao da je Zapadni Balkan ponovo visko na dnevnom redu EU.

"Ovim dokumentom, Komisija stavlja proces proširenja na čvrste osnove i sa preciznim rokovima, koje će EU poštovati", rekao je Osmani, preneli su makedonski mediji.

Potpredsednik Osmani je izrazio očekivanje da će, pored Crne Gore i Srbije, čije priključenje je najavljeno do 2025. biti na određeni način navedena i evropska perspektiva Makedonije i Albanije, zemalja koje, kako smatra, treba ohrabriti uoči skorog početka pregovora.

Osmani je, dodaje se, rekao i da očekuje određeno mesto u Strategiji za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, koje, smatra, treba da dobiju jasnu poruku da su dobrodošli i da je njihovo mesto u zajednici sa čitavim regionom.

Kurir.rs/Plusinfo.mk/Tanjug

Foto: AP/Petros Giannakouris

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!