Foto: Printscreen Facebook

kenija u političkim previranjima

JEZIVA PORUKA U NOVINAMA: Objavili čitulju živom opozicionaru! Dolazimo po tebe, budi siguran da ćemo te dokrajčiti!

Kenijske državne novine objavile su čitulju jednom od glavnih - i živih - opozicionih političara. Džimi Vanjigi, jedan je od glavnih članova opozicione stranke u Keniji, izjavio je da mu je sasvim jasno značenje ove poruke.

Planeta
> 08:53h

"Ovo je pretnja smrću. Dolazimo po tebe, budi siguran da ćemo te dokrajčiti", rekao je Vanjigi za CNN.

"Sa dubokom tugom javljamo da je preminuo James Ričard Vanjigi", stoji u čitulji sa namerno pogrešno napisanim imenom. Dodaje se da je poginuo u pljački u bogatom delu Najrobija. U čitulji su navedena imena njegove supruge i dece i informacije o sahrani.

Vanjigi je izjavio da razmišlja da tuži novine: "Vidim da su nacionalni mediji postali deo zavere za ubistvo s predumišljajem", rekao je on.

Izdavač novina Dejli nacion izjavio je da je tražio policijsku istragu i da će preduzeti odgovarajuće mere protiv odgovornih. Mnogi građani su izrazili zabrinutost zbog objavljivanja čitulje živom opozicionaru, koju su shvatili kao otvorenu pretnju političaru.

"Ovo nije greška urednika/izdavača. Ovo je stvarna pretnja smrću", napisao je jedan korisnik Tvitera.

Kenija se od izbora u avgustu nalazi u sve većoj krizi. Vođa opozicije Raila Odinga odbio je da učestvuje u ponavljenim izborima tvrdeći da će biti namešteni u korist njegovog protivnika. Odinga sebe smatra zakonitim vođom Kenije i 30. januara proglasio je sebe "predsednikom naroda".

Predsednik Uhuru Kenijata i njegova vlada su zbog toga pobesnili i na taj potez zatvorili četiri medijske stanice koje su prenele "inauguraciju". Još uvek su zatvorene dve. Vlada je ukinula pasoše nekolicini opozicionih vođa, uključujući i Vanjigija.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen Facebook