Foto: Profimedia

Paprene cene šokirale Srbe

NEKAD SMO BILI ZEMLJA JABUKA, A SAD IH PLAĆAMO SUVIM ZLATOM: Zlatni delišes i greni smit skuplji čak i od egzotičnog voća, evo i zašto

InfoBiz
> 09:43h

U pojedinim trgovinskim lancima kilogram ananasa tek je za koji dinar skuplji od kilogram jabuka, i to ne od luksuznih sorti kao što su modi i kiku koje dostižu cenu i od 200 dinara za kilogram, već od onih koje najradije jedemo, kakve su zlatni delišes i greni smit.

foto: Beta

Cena jabuke ove zime je paprena i kilogram zlatnog delišesa staje i više od kilogram banana, dok su voćari i stručnjaci još jesenas predvideli da će cena voća koje smatramo najjeftinijim biti i do 30 odsto veća nego prethodnih godina. Njihove prognoze su se obistinile i sada se na pijacama u Srbiji jabuke prodaju po cenama od 60 do 150 dinara, dok cena najvećeg broja sorti u velikom broju mesta varira od 80 do 120 dinara.

MALINE I DALJE TRAŽENE, ALI OVO VOĆE DONOSI NAJVIŠE NOVCA: Možete zaraditi i do 30.000 evra

Međutim, prema rečima kupaca, jabuke koje se mogu pronaći po ceni ispod 80 dinara dosta su slabijeg kvaliteta. Primetno je da se na pijacama u Vojvodini, koja je i najveći proizvođač jabuka u Srbiji, još i mogu naći jeftine jabuke, ali cene znatno skaču već u Beogradu, dok su visoke cene i u drugim gradovima koji nisu poznati po voćarskoj proizvodnji. Glavni uzrok visokih cena je manji rod ove godine, koji je prema rečima Nebojše Jovanovića iz udruženja voćara „Čačanska jabuka“ u pojedinim mestima smanjen i do 90 odsto.

foto: Filip Plavčić

"Iz ugla potrošača cene su verovatno visoke i taj sukob sa proizvođačima uvek postoji. Cene će do početka proleća verovatno skočiti za još 20 odsto i to do perioda kad stižu jagoda i trešnja koje malo iznivelišu cene", kaže Jovanović.

Pijačni prodavci u Novom Sadu, gde se zlatni delišes prodaje za 120 dinara za kilogram, ne kriju da su jabuke poskupele, a cenu pravdaju slabim rodom.

Stručnjak za voćarstvo prof. dr Zoran Keserović visoku cenu takođe objašnjava slabim rodom, a kako kaže, još ima mesta i za dodatno poskupljenje.

LAKŠE VAM JE DA IMATE SVE NA GOTOVO: Postoji razlog zašto ne treba da kupujete upakovano voće i povrće!

"Nema dileme da će cena jabuke još rasti. Prošla godina je bila jako teška, prvo visoke temperature, pa onda vrlo niske početkom marta, pa i aprila, i do minus pet stepeni, zbog čega su jabuke izmrzle, ne samo kod nas, već i u Evropi", objašnjava Keserović. Kako dodaje, domaći proizvođači najbolje jabuke još uvek čuvaju u hladnjačama i one su namenjene izvozu.

foto: Profimedia

"Na kvantaškim i zelenim pijacama završavaju jabuke lošijeg kvaliteta po visokim cenama, dok u velike markete ne može da uđe bilo šta. Oni imaju procedure i u supermarkete jabuke uglavnom plasiraju veliki proizvođači - dodaje Keserović.

PROLEĆNI SNEG DESETKOVAO OVOGODIŠNJI ROD: Voće skuplje do 30 odsto

Mraz i jak vetar nisu samo umanjili rod u Srbiji, već i kod nekih od najvećih proizvođača jabuka u Evropi, kakva je Poljska. Veliku štetu, prema rečima profesora Keserovića, pretrpeli su i Italijani, a procena je da je ona išla i do 60 dosto. Zbog toga cenu najzdravijeg voća ne može da izniveliše uvozna roba iz EU, jer je jabuka i tamo skupa, a ove godine su čak i naši plodovi ovog voća stigli na tržište EU. Pored toga, dobar deo srpske jabuke završi na tržištu Rusije koje zahteva izuzetno visok kvalitet, a ta cifra premašuje 200.000 tona godišnje, dok je u Srbiji jesenas ubrano oko 330.000 tona jabuka.

Egzotične jabuke i više od 200 dinara

Iako se jabuka smatra najjeftinijim voćem, tokom zime pojedine sorte poznate po kvalitetu, a kojih uglavnom nema na pijacama i često dolaze iz uvoza, mogu da koštaju i preko 200 dinara za kilogram.

foto: Stefan Jokić/Ilustracija

Tako, na primer, u velikim marketima japanska sorta kiku, poznata po tome da može dugo da stoji, košta i do 200 dinara. Sorta modi, prepoznatljiva po svom savršenom obliku i bogatstvu vitaminima, košta više od 200 dinara.

(Kurir.rs/Blic/Miloš Stanić/Foto: Profimedia)