Foto: AP

radi iz senke

(VIDEO) ŽIV JE I KOMANDUJE I DALJE: Vođa Islamske države Al Bagdadi ozdravio od teških rana i nastavlja krvavi pir!

Najtraženiji čovek na svetu živ je i na lečenju teških povreda koje je zadobio u vazdušnom napadu u maju prošle godine, javlja CNN.

Planeta

Vođa ID Abu Bakr al-Bagdadi ranjen je u napadu na Raku maja prošle godine i morao je da odustane od vođenja terorističke organizacije na pet meseci zbog povreda, izjavili su američki službenici za CNN.

Američke obaveštajne službe procenile su "s visokim stepenom sigurnosti" da je Bagdadi bio u blizini Rake kada je raketa pogodila to područje. Službenici su dodali da se njihove informacije zasnovane na izjavama zarobljenih boraca ID i izbeglica iz severne Sirije.

Rusija je u julu objavila da je "verovatno" ubila Bagdadija u vazdušnom napadu, ali te navode je u ponedeljak demantovao viši irački obaveštajni službenik, koji je za medije izjavio da je Bagdadi još živ. Dodao je da je u napadu u maju dobio teške povrede nogu te da je na lečenju u severoistočnoj Siriji.

"Imamo nepobitne informacije i dokumente od izvora iz terorističke organizacije koji pokazuju da je Bagdadi još živ i skriva se uz pomoć svojih saradnika", rekao je šef iračke obaveštajne i antiterorističke službe Abu Ali al-Basri.

Vođa ID izašao je u javnost samo jednom, u 2014. godini, kada je u Mosulu proglasio uspostavu kalifata. ID je od tada objavio brojne audio snimke za koje tvrdi da ih je snimio Bagdadi, a posljednja je objavljena u septembru, nakon navoda o njegovoj smrti.

Kurri.rs/Index.hr

Foto: AP