Foto: EPA/Sebastina Scheiner

DOZLOGRDILO IM

IZRAELSKA POLICIJA SPREMA OPTUŽNICU? Netanijahua treba uhapsiti zbog korupcije! Evo šta je on poručio

Izraelska policija je saopštila da premijer te zemlje Benjamin Netanijahu treba da bude uhapšen zbog mita, korupcije i primanja skupih poklona.

Planeta
> 20:42h

Netanijahu je inače 14 meseci bio pod istragom zbog navoda o korupciji.

"Ništa se neće desiti, jer i nema šta da se nađe", rekao je pre mesec dana.

Izraelski mediji prenose da će policija saopštiti da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice zbog podmićivanja i povrede poverenja u dva odvojena slučaja.

Netanijahu je rekao da će vladati Izraelom uprkos optužbama. On je istakao da nije služio državi "zbog cigara od prijatelja ili zbog pozitivne slike u medijima, već iz ljubavi prema državi".

U jprvom slučaju nazvanom "Slučaj 1000" Netanijahu se sumnjiči za primanje skupih poklona od bogatih pristalica, uključujući strance.

U "Slučaju 2000" izraelski lider se sumnjiči da je nastojao da postigne dogovor s izdavačem tiražnog izraelskog lista Jediot ahronota za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika Izrael hajom (Izrael danas).

foto: AP

On je sve vreme poricao da je bilo šta loše učinio, otvoreno dovodeći u pitanje integritet šefa policije i drugih visokih policijskih oficira zaduženih za istragu.

Policijski komesar Roni Ašleih tvrdio je ovih dana da "moćni ljudi" sakupljaju informacije istražiteljima u Netanijahuovim slučajevima.

Netanjahu je odgovorio na svom Fejsbuk nalogu, označivši optužbe "smešnim" i tvrdeći da izjave šefa policije bacaju senku na istragu.

Izdavač Jediot ahronota će takođe biti optužen kao i holivudski producent Arnon Milhan koji je navodno davao poklone Netanjahuu, šampanjac i cigare, izmedju ostalog, u vrednosti od preko 100.000 dolara.

Vrhovni izraelski tužilac će sada razmotriti te preporuke i odlučiti da li će se optužnice podignuti. Netanijahua je policija saslušavala više puta po nekoliko sati.

Kurir.rs/BBC Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ovako je Vučić odgovorio hrvatskom novinaru: " Taj Film nećete da gledate"