Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

REAGOVANJE

Kurc: Austrija je priznala Kosovo i taj stav neće menjati

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je danas da je Austrija priznala Kosovo i da taj stav neće menjati.

Politika
> 13:02h

On je, pred sednicu vlade, povodom bure koja se digla zbog izjave vicekanelara Hajnc Kristijana Štrahea Politici da je Kosovo deo Srbije, naglasio da je Austrija prijatelj i da podržava Zapadni Balkan i da se trudi da da doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištne.

Na pitanje da li je Sstraheovo opredeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umesto Kurca odgovorio je sam Sstrahe koji je negirao tu tvrdnju i naglasio da ima razumevanje za obe strane, ali je istovremeno konstatovao da se , kada govori o realnom stanju uvek suočava sa optužbama da je jednostran.

"Srpsko viđenje je drugačije od onog Kosova. Takođe i pet država EU nije priznalo Kosovo", podsetio je on i dodao da problem nažalost nije održivo rešen.

Kurc je takođe ocenio da ne vidi da je Sstraheova izjava nanela bilo kakvu štetu , te istakao da ima odlične kontakte kako sa Srbijom, tako i sa Kosovom.

Cilj austrijskog predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine, biće da se na najbolji mogući način podrže države Zapadnog Balkana na putu u Uniju.

"Austrija je pre dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se i u budućnosti neće menjati", zaključio je Kurc.

(Kurir.rs/Tanjug)