Foto: Shutterstock

IZAZOVI

STRAŠNO! DECA ZBOG IGRE UGROŽAVAJU ŽIVOT: Đaci se dave i masovno žvaću prašak za veš

Učestvujući u opasnosti, deca žele da se dokažu, da dobiju priznanje i budu prihvaćena u društvu, što je potpuno pogrešno

Društvo
> 09:45h

Roditelji đaka jedne beogradske škole sledili su se kada su pročitali pismo učiteljice koja ih upozorava da se deca igraju veoma ekstremnih igara koje su opasne po život!

- Posebno želim da upozorim roditelje na različite „izazove“ koji se pojavljuju, a koji decu ozbiljno ugrožavaju, kroz različite „zadatke“, često opasne i po život. Na primer: igra davljenja - ko će duže da izdrži da se ne onesvesti dok mu stežu vrat; žvakanje teškog praška za veš u kesicama. Deca su ovim izazovima podložna jer žele da se dokažu, da dobiju priznanje i budu prihvaćena u društvu - navela je učiteljica.

Primivši informaciju, roditelji su se šokirali i uplašili za bezbednost svoje dece, a neki od njih su pismo podelili na društvenim mrežama kako bi upozorili i druge da povedu računa.

Gordana Plemić, predsednica udruženja Roditelj, kaže za Kurir da je kod ovakvih situacija najvažnija saradnja između roditelja i škole.

- Iako je reč o vrlo nezgodnoj temi, škola i učiteljica su pokazale interesovanje, primetili šta se dešava i učiteljica je odmah obavestila roditelje. To je dobar primer, i najvažnije da škole i roditelji imaju dobru saradnju, da ona bude što jača i što čvršća. U suprotnom, ako roditelji odu na jednu stranu, nastavnici na drugu, u sredini ostaju deca prepuštena sama sebi - kaže Plemićeva.

foto: Printscreen

Deca to rade da bi bila popularna, ali su roditelji dužni da ih usmere i nauče ih kako da odreaguju usled ovakvih izazova, kaže psiholog Aleksandar Šibul.

- Ovo su sporadični događaji, ali uvek je važno reagovati na vreme. Deca su sklona svakakvim rizicima i izazovima, ali da bi znala da kažu „ne“, neophodno je razgovarati sa detetom, učiti ga, osnaživati ga, davati mu dovoljno pažnje da ne bi moralo u ovakvim lošim akcijama da se dokazuje i da traži pažnju i popularnost - naglašava Šibul.

OVO SU RIZIČNI IGRE KOJE IGRAJU

- Plavi kit - osobi se iscrtava kit oštrim predmetom toliko jako da „kit prokrvari“

- Burek udarac: žrtva stoji, a ostali učenici je svom snagom u isto vreme udaraju po leđima, vratu, ramenima i po venama na rukama

- Izolir-traka: neko zalepi dete selotejpom i izolir-trakom za zid tako da ne može da se izvuče. Onda se udalji i telefonom snima njegove reakcije dok pokušava da se oslobodi

- Davljenje: deca se takmiče ko će duže da izdrži a da se ne onesvesti dok ga drugi davi

Tatjana Matić

VREBA I DIGITALNO NASILJE

Posebnu opasnost predstavljaju takozvane igre izazova, koje su aktuelne na internetu, upozorava Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu turizma i telekomunikacija.

- One se mogu učiniti zanimljivim i bezazlenim, ali zapravo mogu biti i fatalne. Razumljiva je potreba mladih da ih drugi lajkuju, ali potrebno je da razmisle da li im se ta kratkoročna „slava“ isplati u odnosu na opasnost da ugroze svoje zdravlje i život, da povrede svoje bližnje ili svoju porodicu, ili da trajno naruše svoje ili tuđe dostojanstvo. Zbog toga postoji nacionalni kontakt-centar na broj telefona 19833, na koji se može prijaviti digitalno nasilje - kaže Matićeva.

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Printscreen, Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Masovna tuča srednjoškoloca u Zaječaru: Mlatio ko koga stigne!