Foto: EPA/Thorsten Wagner

ObEležavanje granične linije

SUSRET U PODGORICI Vujanović i Tači o razgraničenju Crne Gore i Kosova

Politika
> 13:32h

PODGORICA - Predsednici Crne Gore i Kosova Filip Vujanović i Hašim Tači potpisali su zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o granici sa Crnom Gorom potpisan 26. avgusta 2015. u Beču.

Vujanović i Tači pozvali su nadležne organe da nakon ratifikacije formiraju zajedničku radnu grupu za obeležavanje granične linije.

„Ova radna grupa će, ukoliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigovati sektore u pravcu Čakora i Kulla e Zhlipt, a koja mogućnost je predviđena članom 7 stav 3 navedenog sporazuma“, zaključuje se u saopštenju.

Pitanje razgraničenja Crne Gore i Kosova je za zvaničnu Podgoricu završena stvar, saopštili su crnogorski zvaničnici.

To je u Prištini ove nedelje ponovio crnogorski premijer Duško Marković tokom susreta sa tamošnjim zvaničnicima i premijerom Ramušom Haradinajem, čija partija problematizuje ovo pitanje i traži reviziju, jer smatra da je Kosovo oštećeno.

Premijer Marković je u Prištini rekao da je Crna Gora „spremna da u dijalogu i uz razumevanje pomogne Kosovu da što pre, ratifikacijom Sporazuma, prevaziđe ovo pitanje". Crna Gora i Kosovo su ugovor o razganičenju potpisale avgusta 2015. u Beču .

Skupština Crne Gore je taj ugovor ratifikovala, a osporavao ga je deo nekadašnje kosovske opozicije sa današnjim premijerom Haradinajem na čelu.

Oni smatraju da je Kosovo zakinuto za 8.000 hektara teritorije, zbog čega traže novu ekspertizu.

SAD i Evropska unija (EU) uputile su ranije 'jasne' poruke Prištini po pitanju demarkacije sa Crnom Gorom uz stav da je potvrđivanje tog ugovora "neophodan" za dalji proces integracija.