icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Fonet

svetski dan socijalne pravde

ZORAN PAŠALIĆ: Stopa siromaštva u Srbiji 25,5 odsto, deca najugroženija

Objavljeno: 19.02.2018. 18:02h

 

BEOGRAD - Stopa siromaštva u Srbiji je 25, 5 odsto, a pored dece, u posebnom riziku od nemaštine su stariji i osobe sa invaliditetom, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 20. februara, Svetskog dana socijalne pravde.


 

foto: Profimedia

Socijalna pravda predstavlja osnovni preduslov za ostvarivanje mirnog i prosperitetnog života svih građana u drštvu, naglasio je on.

 

Neprekidnim podsećanjem na značaj ovih vrednosti i iskorenjivanjem glavnih prepreka u ostvarivanju socijalne pravde kao što su siromaštvo, nejednakost, nezaposlenost i nasilje oblikujemo humano društvo koje neguje dostojanstvo svih svojih građna, izjavio je Pašalić.

 

Prema njegovim rečiima, to je društvo koje podstiče solidarnost i odgovornost za one koji su najugroženiji i najranjiviji i koji bez pomoći šire društvene zajednice ne mogu rešiti svoje osnovne egzistencijalne probleme.

 

Prema zvaničnim podacima stopa siromaštva u Srbiji je 25, 5 odsto, među kojima su, pored dece, u posebnom riziku od nemaštine stariji i osobe sa invaliditetom, naveo je Pašalić.

 

foto: Beta

Organi javne vlasti sa posebnom pažnjom bi trebalo da rešavaju probleme najugroženijih, stvarajući uslove za nastanak države koja štiti prava svih njenih građana, zaključio je Pašalić.

 

Svetski dan socijalne pravde, odlukom generalne skupštine Ujedinjenih nacija, obeležava se 20. februara, kako bi na poseban način bili isktaknuti globalni problemi kao što su siromaštvo, socijalna i ekonomska isključenost i nezaposlenost svetske populacije, podseća se u saopštenju.

 

(Kurir.rs/FoNet)

 

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!