Foto: Shutterstock

LJUDI, OPREZ

BANKE NAS DERU NA ČEKOVIMA:Novi namet za omiljeno sredstvo plaćanja u Srbiji

Pojedine banke počele su da naplaćuju izdavanje čekova, naknadu za njihovo korišćenje i mesečni dodatak ako ih ne realizujete

Društvo

Većina banaka u Srbiji izdaje čekove klijentima, ali ta pogodnost više nije besplatna!

Mnoge od njih smislile su nov namet za korisnike, pa se izdavanje čekova, njihova realizacija, pa čak i nerealizacija debelo naplaćuju!

foto: Printscreen

Dodatna zarada

- Otišao sam u banku da se raspitam kako da uzmem čekove misleći da je to besplatno. Kada su mi rekli da izdavanje određenog broja čekova naplaćuju 300 dinara, ostao sam zatečen. Na sve to, objasnili su mi da za svaki realizovani ček naplaćuju 100 dinara, a da za one koji su izdati, a nisu realizovani u roku od 30 dana naplaćuju 30 dinara po komadu. Pa to je sramota, samo traže način da dodatno zarade - ispričao je čitalac Kurira.

Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije

TU NEMA POMOĆI

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić kaže da su verovatno neke druge provizije i naknade smanjene, pa banke sada traže način da to kompenzuju:

- To jeste neuobičajeno. Očigledno da je i dalje prisutna ta tendencija da se iz raznih naknada i provizija nekako kompenzuje verovatno pad u učešću kamatnih prihoda. Na klijentima je da to prihvate ili da odaberu neku drugu banku koja tu uslugu ne naplaćuje. Tu nema druge pomoći.

foto: Beta

Iz Udruženja banaka Srbije za Kurir su objasnili da svaka banka ima svoju poslovnu politiku i definiše da li će izdavati čekove i pod kojim uslovima.

S druge strane, predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović kaže da banke vide da su čekovi popularni, pa žele da to iskoriste i zarade dodatno.

- Kako je tržište počelo da se uređuje, kamate na kredite su padale, ali su banke počele da zarađuju na drugi način. Stalno smišljaju nove namete kako bi nešto nadomestile i ostale u svojim debelim profitima koje ostvaruju - navodi Gavrilović za Kurir.

Debeli profiti

On kaže da su nekada čekovi bili najpovoljnije sredstvo zaduživanja, odnosno plaćanja, te da su se verovatno i oni koji ne naplaćuju izdavanje dosetili nekog drugog načina na koji bi to nadomestili. On savetuje građanima da se raspitaju ko to ne naplaćuje i da promene banku.

foto: Fonet

Cena u nekim

BANKAMA

- Izdavanje čekova 300 dinara

- Svaki realizovani ček 100 dinara

- Izdati, a nerealizovani čekovi 30 dinara po komadu

Kurir / M. Branković

Foto: Shutterstock, Beta, Fonet, Printscreen