Foto: Reuters

konkretna reakcija posle masakra na floridi

TRAMP SVE IZNENADIO: Traži zabranu bamp stokova za oružje, zvaničnici nisu sigurni mogu li to da urade!

Američki predsednik Donald Tramp naložio je Ministarstvu pravde da zabrani "bamp stok" naprava koje obične puške pretvaraju u automatske, ali zvaničnici nisu sigurni da li to mogu.

Planeta
> 19:58h

Trampov iznendni nalog je usledio dok zvaničnici iz odeljenja Ministarstva pravde za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive (ATF) razmatraju da li mogu uvesti regulacije za te naprave bez Kongresa.

Zabrana tih naprava koje su verovatno korišćene prošle godine u masakru u Las Vegasu nije ni jednostavna ni brza. Zabrana ATF-a na te naprave bi verovatno uvuklo Ministarstvo pravde u dugotrajnu pravnu borbu s proizvodjačima oružja, dok bi "bamp stokovi" ostali na tržištu.

S druge strane, za usvajanje novih zakona o kontroli oružja u Kongresu potrebna je republikanska većina koja podržava pravo na nošenje oružja. Republikanci su i posle ubistva 59 ljudi Las Vegasu išli u suprotnom smeru ka ublažavanju zakona o kontroli oružja.

Uprkos Trampovom pritisku na Ministarstvo pravde posle masovnog ubistva u školi u Floridi, neki zvaničnicvi ATF-a smatraju da samo Kongres može "bamp stokove" proglasiti nelegalnim i promeniti zakone o oružju.

Tramp se založio i za podizanje starosne granice na 21 godinu za kupovinu oružja, ali je uticajna organizacija Nacionalno udruženje za oružje (NRA) juče saopštila da se protivi bilo kakvim razgovorima o podizanju starosne granice za kupovinu oružja na 21 godinu.

"Zakonodavni predlozi koji bi sprečavali odrasle ljude koji se pridražavaju zakona starosti 18-20 godina da kupuju puške i sačmarice u suštini i, zabranjuje da kupuje bilo koje oružje čime ih lišavaju njihovog ustavnog prava na samozaštitu", navela je NRA.

Predsednik NRA Vejn Lapjer danas je optužio demokrate i medije za reakcije posle incidenta u Floridi i pozive da se ograniči pravo na nošenje oružja.

Lapjer je rekao da oni koji žele da ograniče pravo na nošenje oružja "mrze individualne slobode".

Kurir.rs/Tanjug

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo kako je otkriven identitet čoveka koji je bacio bombu na ambasadu SAD u Podgorici