Foto: Reuters

POŠILJKA IŠLA IZ ARGENTINE U RUSIJU

(FOTO, VIDEO) ZAJEDNIČKA AKCIJA KAO U HOLIVUDSKOM FILMU: 389 kg kokaina zaplenile Rusija i Argentina i to u diplomatskoj pošti, a raskrinkali ih na neverovatan način!

U zajedničkoj policijskoj akciji Argentine i Rusije, izvedenoj kao na filmskomplatnu, uhapšeno je šest ljudi koji su pokušali da prokrijumčare 389 kilograma kokaina.

Planeta
> 11:01h

Osumnjičeni su imali nameru da iz Argentine prokrijumčare 389 kg kokaina vrednog 61 milion dolara i to putem diplomatske pošte.

Još 13. decembra 2016. godine je ruski ambasador u Argentini Viktor Koroneli lično upozorio argentinsku ministarku odbrane Patrisiju Bulrih na otkriće sumnjivih paketa u diplomatskoj pošti u Buenos Ajresu. Kokain se nalazio u školi koja je spojena s ambasadom. Argentinske vlasti nisu gubile vreme pa su poslale tim eksperata koji je proverio sadržaj 12 paketa.

foto: Reuters

To je bio početak istrage koja je trajala više od godinu dana, jer je osmišljen plan. Kokain je zamenjen brašnom u koje su stavljeni uređaji za praćenje.

"Bila je ovo jedna od najkompleksnijih operacija koja se odnosi na drogu, a u kojoj je učestvovala Argentina. U 3 sata ujutro smo policajce s granice poslali da zamene kokain brašnom. Droga nikad nije otišla prema Rusiji, nego brašno", izjavila je Bulrih.

foto: Reuters

Teret je poslat u Rusiju 2017. godine, a tri zvaničnika argentinske carine su otputovala u Rusiju da prate dostavu koju su preuzeli Ištimir Kudžmov i Vladimir Kalmijakov. Posle toga su uhapšeni.

Jedan osumnjičeni koji je bio zadužen za kupovinu droge i njeno unošenje u rusku ambasadu u Argentini je u bekstvu u Nemačkoj. Za njim je izdata međunarodna poternica. Umešan je bio i bivši zvaničnik ambasade Ali Abianov koji je uhapšen u stanu u Moskvi.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Reuters