Foto: Profimedia

ROĐEN JE NA DANAŠNJI DAN

LEGENDARNI MUZIČAR UČESTVOVAO JE U HLADNOM RATU: Čovek u crnom napisao je najlepše ljubavno pismo ikada, a poslednji nastup će vas rasplakati!

Pop kultura

Džon R. "Džoni" Keš je bio američki muzičar koji se smatra za jednog od najuticajnijih ,a rođen je na današnji dan 1932. godine.

foto: Profimedia

Njegov raznoliki stil muzike mu je obezbedio ulaz u kantri, rokenrol i gospel muzičke kuće slave, a njegovo pevanje se prepoznaje po dubokom bas-bariton glasu.

Tokom karijere je, uprkos tome što nijednom nije odležao zatvorsku kaznu, Keš izgradio identitet Čoveka u crnom - usamljenog pobunjenika. Ono što mnogi nisu znali je da je aktivno služio vojsku za vreme Hladnog rata, i to u kontra-obaveštajnoj službi kao kriptograf. Toliko je bio talentovan u razbijanju sovjetskih šifri da je bio jedan od najtraženijih obaveštajaca, a bio je i prvi koji je preneo vest o Staljinovoj smrti.

foto: Profimedia

Tokom nastupa u Ontariu 1968 godine, Keš je na bini zaprosio Džun Karter iz poznate muzičarske porodice Karter, sa kojom je godinama zajedno nastupao i dobio sina Džona Kartera Keša 1970. godine.

Nakon 35 godina braka, Džun Karter je 2003. godine preminula, a Keš je samo četiri meseca kasnije otišao za njom. Njoj je posvetio i najlepše ljubavno pismo.

Džoni Keš sa ćerkomfoto: Profimedia

"Srećan rođendan, princezo.

Starimo i navikavamo se jedno na drugo. Isto razmišljamo. Čitamo jedno drugom misli. Znamo šta želimo bez ijednog postavljenog pitanja. Ponekad malo idemo na živce jedno drugome. Ponekad možda i jedno drugo uzimamo zdravo za gotovo.

Ali ponekad, kao danas, razmišljam o svemu i postaje mi jasno koliko sam srećan što sam život proveo s najboljom ženom koju sam upoznao. Još uvek me fasciniraš i inspiriraš. Tvoj uticaj čini me boljim. Ti si predmet mojih želja i glavni razlog zbog kojeg postojim. Jako te volim.

Srećan rođendan, princezo."

Džoni Keš i Džun Karterfoto: Profimedia

Pogledajte njegov poslednji nastup:

Kurir.rs, Foto: Profimedia