Foto: Reuters

KUĆA SAUDA

ČISTKA U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Noćna smena svih generala

Kralj Salman je dekretom izdatim u kasne sate oterao većinu najviših oficira, uključujući načelnika generalštaba i komandante kopnene vojske i ratnog vazduhoplovstva

Planeta

RIJAD - Serijom dekreta izdatih usred noći saudijski kralj Salman smenio je sve visoke generale u svojoj vojsci, uključujući i načelnika generalštaba i komandante kopnene vojske i ratnog vazduhoplovstva.

Zvaničan razlog za iznenadnu smenu, i to u trenutku rata u Jemenu, nije dat, ali se veruje da je samo deo borbe za uspostavljanjem potpune kontrole u zemlji kralja i njegovog sina, prestolonaslednika i ministra odbrane princa Muhameda bin Salmana.

Tumbanje

- Ovo je još jedna opšta čistka u saudijskim institucijama, koje su postale obeležje vlasti kralja Salmana, iako je sila iza njih u stvari princ Muhamed. Saudijska intervencija u ratu u Jemenu bila je samo prva indikacija koliko dramatično će da promeni uobičajeni oprezan pristup zemlje takvim pitanjima - kaže analitičar BBC za Bliski istok Sebastijan Ušer.

Transformacija

Među smenjenima je Abdul Rahman bin Saleh el Bunjan, načelnik generalštaba.

- Ovi dekreti su samo deo nove nacionalne odbrambene strategije. U toku je velika transformacija vojske u Saudijskoj Arabiji - kaže Teodor Karasik, analitičar.

Velika novina

ŽENA POSTALA ZAMENICA MINISTRA

Saudijska Arabija imenovala je juče Tamadar bint Jusef el Ramah za novu zamenicu ministra rada i socijalnog razvoja, u okviru napora da se proširi uloga žene u poslovnoj sferi.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters