Foto: Youtube/Printscreen

ZVANIČNICI OBELODANILI

(UZNEMIRUJUĆE) JUŽNA KOREJA OBJAVILA DOSAD NEVIĐENE SNIMKE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Japanci silovali, a onda i pobili desetine žena za utehu

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in rekao je danas da su "žene za utehu" koje su silovali i ubijali japanski vojnici tokom Drugog svetskog rata bio zločin protiv čovečnosti, što je izazvalo protest Japana.

Planeta
> 12:37h

Mun je istakao, tokom obraćanja na ceremoniji obeležavanja nacionalnog dana korejskog otpora japanskom okupatoru, da Japan ne može da kaže da je ta tema zatvorena.

"Pitanje zločina protiv čovečnosti u vreme rata ne može da bude zatvoreno samo sa jednom rečju", rekao je južnokorejski predsednik.

Japanski šef kabineta Jošihide Suga je rekao da su te Munove izjave "neprihvatljive i za žaljenje".

Suga se založio za saradnju Južne Koreje i Japana u vezi pretnji koje dolaze iz Severne Koreje.

Razmena oštrih reči počela je kada su korejski zvaničnici u utorak objavili prvi put jedan od retkih snimaka iz Drugog svetskog rata koji prikazuje na desetine korejskih seksualnih robinja koje su silovali i ubili japanski vojnici.

foto: Youtube/Printscreen

Ubijene su u jednom kineskom selu 1944. na dan kad su Japanci izgubili jednu veliku bitku, pišu korejski mediji. Istoričari tvrde da je oko 200.000 žena bilo prisiljeno da radi u japanskim vojnim bordelima širom azije od 1932. godine do kraja rata.

Japan se izvinio zbog žena i obećao 9,5 miliona dolara pomoći prema sporazumu postignutom 2015. godine, ali Južna Koreja je nedavno zatražila da se to pitanje ponovo otvori.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen