Foto: Beta

Predsednik Srbije na samitu lidera zapadnog Balkana i Evropske unije

VAŽAN SUSRET: Vučić s Tačijem o istorijskom pomirenju Srba i Albanaca

Odgovornost Niti je to njemu mnogo drago niti sam ja preterano radostan, ali to je naš posao i naša obaveza, kazao je Aleksandar Vučić posle sastanka u Sofiji

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče, posle samita lidera zapadnog Balkana i EU u Sofiji, da je za Srbiju važno da ispuni 115 kriterijuma, koje su dobile sve zemlje regiona, i to do sredine maja, kad će u Bugarskoj biti održan novi samit. On se na marginama sastao i s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, s kojim je razgovarao o načinima rešavanja istorijskog sukoba dva naroda.

Vučić je kazao da je ključna tema sastanka šefova država ili vlada zapadnobalkanske šestorke s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, posle njegove turneje po regionu na kojoj je predstavio novu strategiju EU za zapadni Balkan, bio dalji napredak na putu ka Uniji. Ukazao je da je domaćin Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja sada predsedava EU, postavio ambiciozne ciljeve za povezivanje regiona.

Praznik Baba Marta

GOSTIMA BROŠ I NARUKVICA

Učesnicima samita domaćini su pripremili simbolične poklone - broš i narukvicu, pošto se u Bugarskoj sada obeležava praznik Baba Marta. Pojedini lideri regiona i čelnici EU su broševe nosili na reverima.

- To je zbog 1. marta. Bugari slave Baba Martu i onda kače broš i nose crvene narukvice dok ne procveta prvo cveće. Onda se bacaju za sreću - objasnili su domaćini gostima.

Više evropskog novca

- U nekoliko navrata govorio je o Beogradu i vezivanju Beograda za mnoge druge važne gradove u regionu, te da je potrebno da se za to obezbedi više evropskog novca. Govorio sam o tome da sam s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pričao po ko zna koji put o auto-putu Niš-Priština i koliki značaj bi on imao za Toplički okrug, Niš, Merošinu, Nišavski okrug i druge krajeve Srbije. Mi ćemo s njegovom izgradnjom krenuti krajem ove godine - najavio je Vučić i dodao da će Srbija sama krenuti i u izgradnju auto-puta Niš-Dimitrovgrad.

Osim o mogućnostima bržeg infrastrukturnog povezivanja, razgovarano je, kako je dodao, i o političkim razlikama i neslaganjima po pitanju granica, koja moraju da se reše, kao i o načinu na koji će to biti učinjeno.

Vučić se, inače na marginama samita sastao i s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem:

- Razgovarali smo o tome kad da nastavimo dijalog u Briselu, kako i na koji način da pokušamo da rešimo istorijski sukob Srba i Albanaca. Uvek je bolje da razgovaramo nego da bilo šta drugo radite što bi moglo da bude loše i po Srbe i po Albance. To je moj posao, niti je to mnogo drago gospodinu Tačiju niti sam ja preterano radostan, ali to je naš posao i naša obaveza.

Zajednički infrastrukturni projekti

U FOKUSU AUTO-PUT

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je juče da je predsednik EK Žan-Klod Junker obilaskom država zapadnog Balkana pokazao celoj EU koliko je ovaj region važno pitanje. On je kazao da bi zemlje regiona trebalo da spreme ambiciozne projekte za bolju povezanost.

- Želimo da budemo potpuno povezani. Tu se umnogome oslanjamo na hibridno finansiranje i pomoć EK i imamo zadatak da pripremimo prostor za infrastrukturu, auto-puteve, transportne koridore - poručio je Borisov. On je kazao da je u fokusu i auto-put koji bi trebalo da ide kroz Kosovo ka Beogradu i koridori 4 i 8, a cilj je da transportni koridori budu završeni brzo kako bi sva roba mogla „brzo da se kreće“. Istakao je da je važno raditi i na povezivanju u energetici, u oblasti razmene usluga i informacija i koordinaciji specijalnih službi.

Prava poruka

Junker je kazao da se vraća u Brisel sa obnovljenim uverenjem da je državama učesnicama samita mesto u EU. Istakao je da je njegova poruka da pristupanje država regiona nije san, već realnost koja će uslediti, kao i da su sagovornici razumeli da se više pažnje mora posvetiti sprovođenju reformi, a manje datumima.

- Datumi su manje važni od zadataka koji su pred tim zemljama. Ne možemo činiti nikakve ustupke po pitanju uslova za pristupanje jer to ne bi bilo u interesu zemalja regiona i EU - kazao je on i naglasio da je neophodno da sve zemlje koje žele da pristupe EU okončaju bilateralne konflikte:

- Ne želimo da uvozimo nestabilnosti koje postoje na zapadnom Balkanu, već želimo da izvozimo na Balkan stabilnost koju smo postigli kroz proces evropske integracije.

Vučić je, osim s Junkerom, u Sofiji razgovarao i s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini i albanskim premijerom Edijem Ramom, a na marginama skupa sreo se i sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem. Samitu su prisustvovali i premijer Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović i komesar za proširenje Johanes Han.

Iskreno predsednik Vučić vicekancelaru Nemačke Zigmaru Gabrijelu SVAKI SRBIN BI ME LUPIO TIGANJEM KAD BIH REKAO „ZABORAVITE NA KIM“

Vučić je juče izjavio da je uposle 10 godina speo da vrati Srbiju u „igru“ po pitanju KiM i da se uopšte priča o kompromisima, iako je situacija po nas i sada veoma teška, kao i da Albanci suštinski žele samo da objedine svoje teritorije.

- Šahovska pozicija i dalje je katastrofalno teška za nas, ali se borimo da tu nešto napravimo. Onda nam svako kaže - ne valja, pa znam i ja da ne valja, ali kažite šta je dobro, a moguće i realno za naš narod. Nemamo takvo rešenje - naveo je Vučić i istakao da Albanci u stvari samo čekaju da im SAD, Nemačka i drugi „završe posao sa Srbijom“.

foto: EPA

Vučić je ispričao da je i vicekancelaru Nemačke Zigmaru Gabrijelu rekao ranije: „Kako misliš da ja izađem pred Srbe i kažem - zaboravite na KiM, a posebno na prava koja su imali Albanci“:

- Kako da im kažem, onda bi svaki Srbin hteo da uzme tiganj i da me lupa po glavi. Nema nikakvog smisla i oni to znaju. Kažu nam - šta hoćete da menjate, otvorićete Pandorinu kutiju, a oni su je otvorili pre 10 godina.

Kurir / I. Kljajić - B. Bojić

Foto: Beta, EPA