Foto: Profimedia

propust sistema

(VIDEO) UČITELJ ISLAMISTA IZ PAKLA: Deci prikazivao jezive stvari, mnoga od njih sada traže stručnu pomoć

Britanski simpatizer Islamske države je u petak proglašen krivim za pokušaj tegrutacije svojih učenika u "vojsku" džihadista koji su trebali da izvedu napada diljem Londona.

Planeta
> 22:02h

Umar Hak (25) je deci pokazivao video snimke odrubljivanja glava i drugu nasilnu propagandu militanata, terao ih je da slušaju o smrtonosnim napadima na britansku prestolnicu i da glume napade na policiju.

"Njegov plan je bio da stvori stvoriti vojsku dece koja će pomagati u nizu terorističkih napada u Londonu", otkrio je Din Hejon, čelnik protivterorističkog odeljenja londonske policije.

"Pokušao je, a veruemo i uspeo u radikaliziranju osetljive dece starosti od 11 do 14 godina". Iako nije bio kvalifkovan za tu poziciju, policija je otkrila kako je Hak koristio časove o islamu u jednoj školi u sklopu džamije kako bi regrutovao oko 110 maloletnika u redove militanata. Od tog broja 35 dece je danas pod dugotrajnim merama zaštite koje uključuju socijalne službe i druge institucije. Šestoro dece iz te grupe svedočilo je na Hakovom suđenju o tome kako ih je učio da je borba dobra i terao ih da rade sklekove kako bi se ojačali.

Hak je nameravao da ih koristi u napadu na Big Ben, na vojnike iz Kraljevske garde, veliki trgovački centar, banke i sedišta medija, tvrde iz tužilaštva. Veruje da se on radikalizovao preko interneta, a inspiriso ga je napad u martu prošle godine u kome je Halid Masud zabio iznajmljeni automobil na pešake na londonskom Vestminsterskom mostu. Pri tome je ubio četvoro, a nakon toga je nožem ubio i policajca ispred britanskog parlamenta.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ČETVOROGODIŠNJE DETE NOVA ŽRTVA BOGINJA! Brnabićka uputila jasan apel svim roditeljima!