Foto: AP

POTRES NA TRŽIŠTIMA

BURNO ZBOG SILVIJA: Evropske berze u blagom rastu, čeka se kraj izbora u Italiji

Na evropskim berzama danas su cene deonica blago porasle, posle oštrog pada prošle nedelje, ali se trguje oprezno dok se čeka razvoj situacije u Italiji posle parlamentarnih izbora.

Planeta
> 10:46h

STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 odsto, psole prošlonedeljnog pada. Pritom je Londonski FTSE indeks bio na dobitku 0,40 odsto, na 7.098 bodova, a pariski CAC 0,20, na 5.148 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,05 odsto, na 11.908 bodova.

foto: AP

Podršku evropskim berzama pružila je vest da su članovi Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) juče podržali ulazak svoje stranke u koaliciju s Demohrišćanskom Unijom CDU/CSU Angele Merkel, čime je otvoren put za stvaranje nove velike koalicije na čelu s Merkelovom.

foto: EPA

S druge strane, ulagači su oprezni zbog neizvesnosti u vezi sa parlamentarnim izborima u Italiji na kojima je u nedelju, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila koalicija desnog centra predvođena strankom Forca Italija Silvija Berluskonija, ali nijedna stranka ni koalicija nije osvojila apsolutnu većinu.

foto: AP

Podršku tržištima donekle pruža i rast cena nafte. Jutros je cena barela na američkom tržištu ojačala 23 centa, na 61,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 25 centi, na 64,65 dolara. Na tržištima vlada oprez jer je pre nekoliko dana predsednik SAD-a Donald Tramp najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma, na šta je Evropska unija zapretila kontramerama. A na azijskim berzama cene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica oko 9,45 sati bio u minusu 0,8 odsto, oslabivši peti dan zaredom. Na Tokijskoj berzi je, pak, Nikei indeks skliznuo 0,7 odsto, na 21.042 boda.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP