Foto: Fonet/AP

VELIKI NAPREDAK

DOK JE VRUĆE: Kim i Čung dogovorili samit dve Koreje za april

SEUL - Južna i Severna Koreja dogovorile su se da će prvi samit te dve zemlje, posle više od jedne decenije, biti održan krajem aprila kao i da će između dvojice predsednika uspostaviti takozvanu "vruću telefonsku liniju" , saopštila je kancelarija predsednika Južne Koreje.

Planeta

Severna Koreja je stavila do znanja da neće biti potrebe da zadrži svoj nuklearni program ako vojne pretnje protiv zemlje budu rešene, a za to je Južna Koreja dobila kredibilne bezbednosne garancije, rekao je šef južnokorejske deelgacije Čung Eui-jong. Takođe je izrazila spremnost da razgovara sa SAD o denuklearizaciji i normalizaciji odnosa, dodao je Čung.

Delegacija Južne Koreje danas se vratila iz Severne Koreje, gde se u ponedeljak sastala sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom. Kim je rekao da ima "čvrstu volju za snažnim pomakom" i da želi da napiše "novu istoriju o nacionalnom ujedinjenju" sa Južnom Korejom, a to je poručio delegaciji visokih južnokorejskih zvaničnika koji su posetili Pjongjang.

Odnosi između dve Koreje poboljšali su se nakon Zimskih Olimpijskih igara koje su održane u južnokorejskom gradu Pjongčangu, a kojim je prisustvovala i delegacija Severne Koreje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet/AP