Foto: Damir Dervišagić, Marina Lopičić

Poglavar SPC za Kurir

EKSKLUZIVNO! PATRIJARH IRINEJ: Lepo je da SPC promeni ime, ali se ne selim na Kosovo!

Voleo bih da se usvoji da se imenu pridoda pojam Pećka patrijaršija. Beograd će i dalje biti administrativni centar, kaže prvi čovek Srpske pravoslavne crkve

Društvo
> 11:39h

Ideja da Srpska pravoslavna crkva zvaničnom imenu pridoda odrednicu Pećka patrijaršija, što je predviđeno nacrtom novog ustava SPC, naišla je na odobrenje većine vladika, a patrijarh srpski Irinej u razgovoru za Kurir poručio je da je bi voleo da se to ime usvoji.

- Ono nas vezuje za Pećku patrijaršiju, a preko patrijaršije i za Kosovo. Vidim to kao veoma dobar predlog. Voleo bih da bude prihvaćeno, zašto da ne, radi se o našoj istoriji, prošlosti i crkvi - kaže patrijarh Irinej.

foto: Nebojša Mandić

Na pitanje da li će, ukoliko SPC zvanično promeni naziv u maju na Svetom arhijerejskom saboru, i on da se preseli u Peć, patrijarh odgovara:

Istorijski centar

- Patrijarh se ne može preseliti u Peć, Beograd je ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve. Sve ono što doprinosi da se očuva istorija, vezanost naše crkve za Peć i za Kosovo, mi prihvatamo!

Pored promene zvaničnog naziva, novi predlog ustava SPC donosi brojne novine. Predviđeno je i da prvi čovek SPC nosi ime arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Na izradi novog ustava SPC radila je specijalno formirana komisija, kojoj je predsedavao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslat svim arhiepiskopima.

Patrijarh: Ne dopada mi se predlog kako će se ubuduće birati patrijarsi

Mnoge promene

Novim ustavom SPC biće promenjena i procedura izbora patrijarha. On će se birati tajnim glasanjem vladika, uz obaveznu dvotrećinsku većinu. Ukoliko nijedan kandidat ne obezbedi ovakvu podršku, glasanje će se ponavljati najviše sedam puta. Ukoliko ni u sedam krugova ne dobije dvotrećinsku većinu, pristupa se izboru između dva kandidata sa najvećim brojem glasova u sedmom krugu.

Međutim, patrijarhu Irineju se više dopada dosadašnji izbor, odnosno glasanje „apostolskim žrebom“ - nasumičnim izborom jedne od tri koverte s imenima kandidata.

- Što se tiče predloga o novom načinu izbora patrijarha, lično bih voleo da ostane dosadašnji način. To je moje mišljenje, ali videćemo kako će Sabor odlučiti. To su sve predlozi, videćemo šta će biti usvojeno - kaže patrijarh Irinej.

foto: Profimedia

Episkop Ignatije Midić

PEĆ JE SEDIŠTE SPC

Episkop požarevačko-braničevski Ignatije Midić, koji je bio član komisije koja je radila na izradi novog ustava SPC, kaže da je to tekst koji je na neki način popravio prethodni ustav:

- Naše sedište je i danas u Peći, gde se patrijarh i ustoličuje nakon izbora. To dokazuje da je Srpska pravoslavna crkva nastavak Pećke patrijaršije. Episkopi su nacrt ustava dobili na uvid, pregledaće to do Sabora i daće svoje primedbe ukoliko ih budu imali. Pretpostavljam da će se usvojiti, ali to se nikada ne zna.

foto: Kurir

Kurir / MINA BRANKOVIĆ

Foto: Marina Lopičić, Damir Dervišagić

OSMI MART

DANAS VAM KURIRA POKLANJA KUPON SA 50% POPUSTA: Kupite knjigu upola cene i obradujte nekog za 8. mart

Danas se obeležava međunarodni Dan žena, a tim povodom Kurir vam poklanja kupon sa 50% popusta za neke od najlepših „Laguninih“ naslova u knjižarama „Delfi“.

Šta treba da uradite?

foto: Kurir

Isecite kupon sa naslovne strane Kurira. Prilikom plaćanja predajte kupon i dobićete 50% popusta.

Kupon može da se iskoristi u svim knjižarama „Delfi“ u periodu od 8. do 11. marta.

Artikli obuhvaćeni akcijom biće vidno označeni.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(КУРИР ТВ) ЦРКВА СВЕТОГ МАРКА! Богородичин мозаик највећи на свету!