Foto: Dragana Udovičić

KRAJ JEDNE ERE Promene u opoziciji posle debakla na izborima

LIDER DS PODNOSI OSTAVKU: Dragan Šutanovac se povlači iz politike!

Lider demokrata rešio je da ode sa čela te stranke i povuče se iz političkog života zbog loših izbornih rezultata na proteklim lokalnim izborima

Politika
> 10:15h

Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, odlučio je da zbog loših rezultata na proteklim beogradskim izborima podnese ostavku na tu funkciju i povuče se iz aktivnog političkog života, saznaje Kurir. Šutanovac će, ipak, zadržati člansku kartu DS, kojem je veran dve decenije.

- Šutanovac je definitivno prelomio da podnese ostavku na mesto šefa demokrata i da se povuče iz politike. To je njegova lična odluka, jer je duboko razočaran izbornim debaklom u Beogradu, o čemu se poverio najbližim saradnicima, ali to još nije zvanično saopštio - priča izvor Kurira blizak Šutanovcu.

Predsedništvo DS će, inače, danas održati zajedničku sednicu s poslaničkim klubom, na kojoj će se razmatrati rezultati lokalnih izbora.

- Predviđeno je da Šutanovac podnese izveštaj, ali se ne zna da li će saopštiti svoju odluku o ostavci i povlačenju iz politike - dodaje naš sagovornik.

foto: Printscreen

Šutanovac nije hteo ništa da komentariše, a kako kažu u vrhu DS, njegova odluka je da se uopšte ne oglašava dok se ne razgovara unutra stranke.

Povlačenjem Šutanovca nameće se problem naslednika na čelu DS, koji je u proteklih šest godina izmenio četiri lidera (Boris Tadić, Dragan Đilas, Bojan Pajtić i Šutanovac). Demokrate su dosad praktikovale da šefove biraju među potpredsednicima. Sada su u vrhu partije zamenik predsednika Igor Salak, a potpredsednici Nada Kolundžija, Tamara Tripić, Branislav Lečić i Jovan Marković.

foto: Zorana Jevtić

Istovremeno, u DS su bili iznenađeni potezom Balše Božovića, koji je podneo ostavku na funkciju predsednika beogradskog odbora DS tako što je poslao dopis u kojem je naveo da „poraz na izborima za Skupštinu Beograda obavezuje da, u ime budućnosti DS, svako ponese deo sopstvene odgovornosti“.

- Kako je DS važniji od svakog pojedinca, a njegova budućnost važna za politički život i demokratsku budućnost Srbije, smatram da je ovaj rezultat pred sve nas stavio obavezu da učinimo sve kako bi se DS ponovo uzdigao i ostvario svoju političku ulogu - naveo je Božović i dodao da je ponosan na dosadašnju zajedničku borbu i rezultate koji su u njoj postignuti:

- Zahvaljujem se svima koji od te borbe nisu odustali i s kojima ću nastaviti da se borim. Mi nikad nismo odustajali i nećemo odustati ni zbog ove izgubljene bitke. Iz ovog poraza moramo izvući pouke i učiniti sve da ponovo osnažimo DS.

DS je, podsetimo, u koaliciji s Novom strankom Zorana Živkovića i SDS Borisa Tadića podržalo svega 2,1 odsto ili oko 18.000 građana, što je u istoriji demokrata najlošiji rezultat u prestonici. Nije se dogodilo, od uvođenja višestranačja, da DS ne pređe cenzus u Beogradu.

Činjenice

DVE I PO GODINE ŠEFOVANJA ŠUTANOVCA

- član je DS od 1997.

- za potpredsednika DS izabran u decembru 2010.

- za predsednika DS izabran 24. septembra 2016.

Promene u DJB, Dverima, DSS

ŠEŠELJ I ČEDA NE DAJU OSTAVKE

Zbog lošeg rezultata na beogradskim izborima svi članovi predsedništva DJB - predsednik Saša Radulović, zamenica predsednika Miroslava Milenović, potpredsednici Dušan Pavlović, Jasmina Nikolić i Aleksandar Stevanović, kao i Vojin Biljić, predsednik beogradskog odbora, i Dimitrije Majkić, generalni sekretar stranke, podneli su ostavke. DJB je osvojio 3,89 odsto glasova s Dverima, čija je poslanica Marija Janjušević izjavila da Predsedništvo tog pokreta još nije analiziralo rezultate izbora, ali da će „promena sigurno biti“:

- Da li će biti personalnih ili promena u programu, obavestićemo javnost.

foto: Marina Lopičić

I Miloš Jovanović, lider DSS, najavio je da će postaviti pitanje svoje odgovornosti i tražiti da mu se izglasa poverenje. Iako su i SRS i LDP ostali ispod cenzusa, lideri tih stranaka Vojislav Šešelj i Čedomir Jovanović ne razmišljaju o ostavkama.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ŠOKANTNO! ŠUTANOVAC: Janković me zvao u Vučićevu vladu! Nudio mi je mesto ministra policije!