Foto: Profimedia

Kriva je Bojana

OPASNOST OD VEĆIH POPLAVA: Nivo Skadarskog jezera porastao za 22 centimetara za samo jedan dan!

Direktor Hidrometeorološkog zavoda za Crne Gore, Luka Mitrović, kazao je za RTCG da je zabilježen visok vodostaj na Skadarskom jezeru, čija je trenutna nadmorska visina preko osam metara. Dodao je i da je nivo jezera, u odnosu na pretodni dan, porastao za 22 centimetra.

Crna Gora

On objašnjava da su danas manji rizici od poplava u pojedinim delovima zemlje, ali da se od naredne nedelje očekuje novi kišni talas, s intenzivnijim padavinama, koji mogu da uslove porast vodostaja.

“Jutros je na području Skadarskog jezera vodostaj 360 milimetara, a to znači da je trenutno nadmorska visina jezera preko osam metara i to su već visoke vode. Taj trend se nastavlja i danas je vodostaj porastao za 22 cm”, rekao je Mitrović.

Reka Bojana je, prema njegovim rečima, od petka porasla za dva metra, a taj trend se nastavlja.

Mitrović kaže da je Bojana već prestigla 509 centimetara, i podseća da je rekord 2010. godine – 636 centimetara.

“Ove vode nisu ni blizu onih voda iz 2010-e, ali imaju nivo visokih voda i rizike ako se nastavi ova kišna serija, topljenje snega i visoka temperatura. Situaciju pratimo i na vreme ćemo obaveštavati javnost”, rekao je Mitrović.

On je najavio seriju visokih temperatura, novi kišni talas od nedelje, koje će biti intenzivnije tokom ponedeljka, ali i od sredine nedelje.

“Dosta kiše naredne nedelje, sve su to rizici koji mogu da uzrokuju navalu vode. Za sada nema većih rizika”, kaže Mitrović.

Kad je reč o porastu vodostaja prethodnih dana, on je rekao da su meteorolozi najavljivali veliku količinu padavinu i jak južni vetar i podizanje nivoa mora na području Ulcinje i Budve.

“Izvesno je da se padavine smanjuju, danas već prestaju, tako da su manji rizici od poplava u pojedinim delovima Crne Gore”, kazao je Mitrović.

Saopštio je da je na području Cetinja u prethodna tri dana palo preko 430 milimetara, što je oko 30 odsto ukupne količine za mart.

“Na području Podgorice, Nikšića, Ulcinja i Bara takođe imamo preko 30 odsto kiše za mart”, kazao je Mitrović.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Profimedia